четвер, 11 лютого 2016 р.

закарпатські письменники - дітям.

Продовжуючи знайомити аудиторію нашого блогу з сучасною закарпатською літературою, на цей раз хотілось би звернути увагу на те, що пишуть для дітей.


Володимир Фединишинець – поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Народився 9 травня 1943 року в с. Репинне Міжгірського району в селянській родині. Закінчив шкільний відділ Мукачівського педагогічного училища (1961), філологічний факультет Ужгородського національного університету (1966). Працював учителем української мови та літератури у Свердловській спецшколі Луганської області, журналістом у редакції газети «Молодь Закарпаття», старшим науковим співробітником та заввідділом експозиції у Музеї народної архітектури і побуту на Замковій горі в Ужгороді. Працював головним редактором газет «Підкарпатська Русь», «Падіюнка», «Ромсом» та «Едельвейс Закарпаття».
В його активі чимало збірок поезії і прози для дітей «Едет кот на торжок», «Від осені до осені», «Хитрун Мішел», «Михайликові голуби»,  «Добродій», «Від осені до осені»   та ін.
Володимир Фединишинець – двічі лауреат Міжнародної премії ім. О. Духновича, лауреат крайової літературної премії ім. Ф. Потушняка. Відтак його ім'я фігурує у багатьох енциклопедіях, у тому числі і в угорській «Антології світової літератури». Член Національної спілки письменників України з 1983 р. 
2009 року у видавництві Олександри Гаркуші вийшла цікава книга віршів для дітей «Із котом і без кота». В анотації до книги йдеться: «...На її сторінках оселилося аж 33 коти! І то яких - кіт-франт і кіт-космонавт, киця-городниця й киця-модниця, кіт-дивак і кіт в неславі, коти-музики й коти-вояки та ще сила-силенна чудернацьких киць. Найдивовижніше, що всі вони не намальовані художником як в інших книжках, а вигадливо вироблені Олександрою Гаркушею з усіляких завалящих дрібниць: залишків ниток, ґудзиків, намистин, клаптиків тканин і паперу тощо, а потім сфотографовані та вміщені на сторінки поряд з віршиками... 
До речі, презентація цієї книги відбулася саме в нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар