середу, 29 листопада 2017 р.

нові надходження до відділу художньої літератури

821.111(680)
М 23
 
Мандела, Нельсон. Довгий шлях до свободи : автобіографія / Н. Мандела ; пер. з англ. В. Старко. – 2-ге вид. – К. : Наш формат, 2017. – 528 с. 
 
Ця книга, за відгуками літературних критиків, є інструкцією, яку слід прочитати кожній живій душі; серйозною розповіддю про життєвий шлях і справу життя, чудовим розкриттям внутрішнього світу чоловіка, який у своїй країні став поєднанням Вашингтона, Лінкольна й Ганді в одній особі. До пантеону найвизначніших постатей сучасної історії Мандела увійшов завдяки відданій боротьбі за свободу свого народу. Саме їй великий політик присвятив довге повне випробувань життя, вершиною якого стало президентство в демократичній, вільній від апартеїду Південно-Африканській Республіці та Нобелівська премія миру 1993 року, яку отримав разом з останнім білим президентом ПАР Фредериком де Клерком «за роботу з мирного повалення режиму апартеїду та закладання підвалин нової демократичної Південної Африки».

84(4УКР)6
р59














 
Рогожа, Віталій Дмитрович. Запороги : роман-трилогія / В. Д. Рогожа. – К. : Самміт-Книга, 2015 – 2016.
Ч. 1 : Петро Сагайдачний. – 2015. – 392 с.
 
Чи не найбільшою популярністю в сучасних українських прозаїків користується жанр історичного роману. Можна з упевненістю стверджувати, що нині в українців формується новий погляд на події минулого: відкрито доступ до багатьох раніше секретних архівів, віднайдено низку невідомих фактів, які докорінно впливають як на офіційне, так і на альтернативне трактування нашої історії.
 Роман «Петро Сагайдачний» відкриває трилогію «Запороги», у якій автор Віталій Рогожа описує життя запорізьких козаків, що проживали у кошах, протиставляючи їх козакам реєстровим, мешканцям міст. У першій частині трилогії описуються події на теренах України з моменту обрання царем Московії Михайла Романова: війни з Московією та Кримським ханством, походи на Османську імперію. Завершується роман Хотинською битвою, під час якої Петро Сагайдачний отримав тяжке вогнепальне поранення руки, яке виявилось смертельним.
84(4УКР)6
Р 59
 
Рогожа, Віталій Дмитрович. Запороги : роман-трилогія / В. Д. Рогожа. – К. : Самміт-Книга, 2015 – 2016.
Ч. 2 : Богдан Хмельницький. – 2015. – 568 с.
 
Друга частина трилогії «Запороги» роман «Богдан Хмельницький», що пропонується на суд читачів, є історичним, сюжетним і композиційним продовженням роману «Петро Сагайдачний». В романі змальовується життя і діяльність головних героїв роману «Петро Сагайдачний» Максима Лободи, Збігнева Гури, Василя Хлистова, Олекси Гаркуші та інших. Але чільне місце, як це і повинно бути, займає головний рушій описаних подій, Богдан Хмельницький, який у першій частині трилогії зявляється лише епізодично.
84(4УКР)6
Р 59
 
Рогожа, Віталій Дмитрович. Запороги : роман-трилогія / В. Д. Рогожа. – К. : Самміт-Книга, 2015 – 2016.
Ч. 3 : Іван Мазепа. – 2016. – 400 с.
 
Роман «Іван Мазепа» є завершальним в історичній драмі «Запороги», трилогії про життя і боротьбу руського народу — нащадків племені полян величної держави східної Європи ІХ-ХІІ століть -Київської Русі, Гетьманської держави окраїнних козаків Речі Посполитої. Роман-трилогія задуманий і написаний як переконливе свідчення багатовікової історії народу, сповненої трагічних кривавих змагань за свою незалежність.
 
Героями романів виведені найбільш яскраві історичні постаті Української держави — Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький та Іван Мазепа. Автор на базі масиву історичних першоджерел показує їх істинні трагічні образи, які протягом понад трьохсот років історики, а скоріш політики, сусідніх держав викривили до невпізнання.
821.161.2
С 79
 
Стех, Марко Роберт. Есеїстика у пошуках джерел : [есеї] / М. Р. Стех ; передм. К. Москалець. – К. : Пенмен, 2016. – 744 с.
 
Велика за обсягом книжка добре знаного в Україні та за кордоном культуролога, літературознавця й письменника Марка Роберта Стеха об’єднує майже півтора десятка есеїв і полемічних статтей за приблизно півтора десятиліття і вісім розмов за 2007–2015 роки. Певною мірою, це етапне видання, яке має на меті підсумувати значущий відрізок шляху і не дати зробленій за тривалий час роботі розпорошитися між безліччю видань різними мовами на кількох континентах. А зроблено чимало. Як літературознавець Стех відомий працею з вивчення, видання чи перевидання творів Ігоря Костецького, Емми Андієвської, Юрія Косача (чий роман «День гніву» цього ж таки року він перевидав разом із Іваном Малковичем до львівського Форуму видавців), Миколи Куліша, а також Богдана-Ігоря Антонича, Миколи Хвильового, поетів Нью-Йоркської групи тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар