середу, 2 вересня 2020 р.

1-го червня розпочато прийом заявок на премію "Еспресо. Вибір читачів"

 



Стартував 4-й сезон книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів". Від 1 червня почався прийом заявок для участі.

Цьогорічне нововведення — номінація за найкращу літературу для підлітків. Спочатку видавництва надають свої нові твори для участі. Для подачі пропозицій книг на участь у премії потрібно заповнити електронну форму. Далі — оргкомітет перевіряє заявки на відповідність вимогам. На наступному етапі — експертне журі формує список фаворитів.
"Підходжу з точки зору інноваційності стилю, гармонії стилю і змісту. Актуальності теми, читабельності, бо масовий читач має читати легку книгу про складні теми, — прокоментувала літературна критикиня, експертка премії "Еспресо. Вибір читачів" Ніна Головченко. 
Після роботи експертів, по 3 книги-фіналісти з кожної номінації надходять у бібліотеки — більш як 275 в усіх куточках України, крім окупованих частин. Там читачі дають остаточну оцінку літературі.
"Що мені дуже подобається, власне, в премії "Еспресо. Вибір читачів", що це було голосування в бібліотеках. І, власне, читачі робили остаточний вибір з 3-х книжок, які вийшли в фінал", — наголосила письменниця Гаська Шиян. 
Письменниця Гаська Шиян перемогла в премії минулого року з романом "За спиною" — про долю дружини військового.
Шиян додала: "Оскільки книжка така, досить на гостру тематику і в певному сенсі провокативна, я скорше чекала негативних якихось відгуків. Негативнішої реакції. Я не чекала, що будуть премії, нагороди. І, власне, це для мене було дуже приємно і дуже вагомо в тому сенсі, що я зрозуміла, що український читач і українське літературне середовище дозріло до обговорення і проговорення цієї теми".
Українські письменники можуть подаватися на премію "Еспресо. Вибір читачів" упродовж усього червня. 
Вимоги такі: книжка має бути видана за останній рік і обов'язково — українською мовою. Серед номінацій премії — література для дітей, підлітків і дорослих. 
Телеканал "Еспресо" та ГО Демфорум заснували премію 2017-го року, щоб підтримати інтерес українців до читання.
"Аудиторія Еспресо — це культурні люди, інтелігентні, освічені. Для них також важливий культурний пласт української книги. Вони поділяють наші цінності, цінності телеканалу. Тому ми були впевнені, що для нашої аудиторії цей проєкт буде цікавим", — резюмував комунікаційний менеджер премії "Еспресо. Вибір читачів" Борис Ясковець.

Цьогорічних переможців Премії оголосять наприкінці листопада 2020 року на урочистій церемонії, а також в ефірі телеканалу Еспресо й на сайті Espreso.TV. 


Незважаючи на карантин — автори найкращих літературних новинок здобудуть свої нагороди. 


Немає коментарів:

Дописати коментар