пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

книжки для осіннього читання


Не секрет, що осінь — дійсно книжкова пора. Горнучись у м’яку ковдру пізніми вечорами й попиваючи ароматний чай, ми гортаємо сторінки стареньких улюблених книжок чи нещодавно придбаних літературних новинок.
Дехто обирає для осені книги, що зігрівають душу. Дехто полюбляє щось щемке і сповнене тихим смутком. А ще є книги, на сторінках яких живе сама осінь — в різні епохи, в різних куточках землі: холодна і похмура чи яскрава і терпка, зі своїми врожаями, дощами, святами й турботами.
Пропонуємо вам такі теплі цікавинки.


Діана Сеттерфілд “Тринадцята казка”

Видатна британська літераторка Віда Вінтер багато років вигадує собі біографії – і жодної щирої. На схилі віку вона врешті зважується розповісти правду, для чого запрошує до себе дочку букініста, таку собі “книжкову мишу” Маргарет Лі. Старенька викладає власний життєпис, а дівчина фіксує та перевіряє факти, мов справжній детектив. Так у цілком сучасному романі поступово, ніби палімпсест, проступають риси ще одного, вікторіанського роману, з усіма властивими йому атрибутами: старовинний будинок із дивакуватими господарями, котрий у майбутньому перетвориться на потворне згарище; божевільні брат і сестра; народжені в страшному гріху близнючки; вірні слуги; нарешті, привид, без якого не обійдеться жодна порядна історія в псевдоготичному дусі, і все це на фоні похмурої англійської осені. 




Пропонуємо вашій увазі книгу Мілана Кундери “Вальс на прощання" від видавництва  Видавництво Старого Лева. 


 У цьому романі, події відбуваються в старомодному центрально-європейському курортному містечку, в стрімкому танці обертаються вісім персонажів: симпатична медсестра і її хлопець; зайдиголова гінеколог; багатий американець; популярний трубач і його прекрасна, одержима заздрістю дружина; розчарований колишній політичний в'язень, який збирається покинути свою країну і свою молоду жінку. З самого початку книги, автор занурює читача в конфлікти, які тягнуться з покон віків. Чоловіки і жінки, намагаються пізнати один одного, але у них ніяк не виходить зробити це до кінця. Здавалося б сюжет до неможливого простий: курортна інтрижка приїжджого музиканта зі столиці і медсестри з курортного міста, закінчується вагітністю, яку ніяк не можна назвати бажаною. Далі йде страх, що про це дізнаються, думки зробити аборт і інші закономірні почуття. Скільки вже книг було написано і прочитано на цю тему, але Мілан Кундера робить несподівані реверанси в бік від звичайного сюжету, ведучі читача в зовсім інший бік. Таким чином, історія наповнюється несподіваними поворотами, які можливо і самі могли б претендувати на роман. “Вальс на прощання" - це, можливо, самий блискуче написаний сюжет і виключно цікавий роман Мілана Кундери. Звичайну історію, курорт, любовна інтрижка, вагітність, автор подає читачеві з абсолютно нового, не банального боку, за якою неймовірно цікаво спостерігати.

Ці книги ви зможете отримати у відділі художньої літератури нашої бібліотеки.




Немає коментарів:

Дописати коментар