вівторок, 12 січня 2021 р.

що читати в 2021-му році?

 Знайомимо читачів з новинками, що побачать світ цього року українською.

Майкл Шебон «Телеграф авеню»
«ФАБУЛА»


ДАТА ВИХОДУ: лютий

Друга книжка Майкла Шебона, американського письменника, без якого уявлення про кілька десятиліть цієї національної літератури було б неповним, готується до перекладу українською. Роман «Телеграф авеню» побачив світ 2012 року й порушив питання расової дискримінації у США. Його головними героями стали друзі Арчі та Нет, які багато років тримають магазин платівок. Вони – професійні колекціонери, що особливо не турбуються про успішність свого бізнесу, адже фанк, джаз і блюз давно заволоділи всіма їхніми думками. Поруч із крамницею планують побудувати сучасний розважальний центр, що ставить під загрозу існування справи всього життя друзів. Це лише одна із сюжетних ліній цієї мудрої книжки про те, що від раси людини не залежать її почуття та вчинки.

Маргарет Етвуд «Орикс і Деркач»
«КЛУБ СІМЕЙНОГО ДОЗВІЛЛЯ»


ДАТА ВИХОДУ: січень

«Прибережні водоносні шари стали солоними, північна вічна мерзлота розтанула, величезна тундра булькала метаном, посухи на континентальних рівнинах тривали й тривали, азійські степи перетворилися на піщані дюни», – потім закінчилась їжа, почалась пандемія смертоносного вірусу… Людство опинилось перед загрозою зникнення. Навіть експерименти з генною інженерією виявилися не такими страшними, як злий геній конкретної особи, яка здатна знищувати інших заради відчуття вищості та контролю. Етвуд розповідає історію Сніголюда – самітника, який став свідком падіння старого світу і, можливо, тим, хто почне відлік нового часу. Філософський постапокаліпсис, що здається більш пророчим, ніж «Оповідь служниці».

Ніл Стівенсон «Снігопад»
«ВИДАВНИЦТВО ЖУПАНСЬКОГО»


ДАТА ВИХОДУ: березень

Щодо визначення жанру роману Стівенсона думки знавців фантастики розбігаються: одні вважають твір класикою кіберпанку, інші – пародією на нього. Але це аж ніяк не впливає на той факт, що «Снігопад» є своєрідним узагальненням почуттів і страхів людини 1990-х, яка опинилась перед обличчям майбутньої глобальної комп’ютеризації. Події роману відбуваються після світового економічного колапсу. Через нього, скажімо, територію США поділили клани та корпорації. Приватні армії та індивідуальний суверенітет призводять до розквіту анархо-капіталізму… Попереду ж – інформаційний і мережевий апокаліпсис, який настане, якщо Хіро, непомітний у звичайному житті, але талановитий мешканець віртуальної реальності, не візьметься за порятунок світу.






Немає коментарів:

Дописати коментар