вівторок, 9 квітня 2024 р.

 До Міжнародного дня ромів бібліотека пропонує антологію малої прози „Шлях (до) ромів”.

«Шлях (до) ромів» — це історії, що покликані руйнувати стереотипне бачення ромської громади.

Книга є антологією малої прози українських авторів, в тому числі ромського походження. Під палітуркою читач знайде 19 прозових текстів про співжиття в полікультурній громаді, згуртованість, взаємоповагу й толерантність. 

Книга стала результатом роботи літературно-мистецької резиденції «СпільноART», яка проходила навесні 2019 р. Її організатором виступила Ромська програма Міжнародного фонду «Відродження». Плануючи роботу резиденції, організатори прагнули створити простір для спільного творчого процесу письменників і митців українського й ромського походження, а також представників інших етнічних груп задля вільної саморефлексії та самопрезентації, щоб учасники здобули нові знання і засвоїли професійні навички, навчаючись у майстрів своєї справи.

«Ми керувалися тим, що хоч Україна і полікультурна, але у вітчизняних літературі та мистецтві прикладів самопредставлення етнічних меншин, зокрема ромського народу, обмаль. Про ромів і від їхнього імені переважно «говорить» більшість, часто крізь призму власних стереотипних уявлень, сформованих через брак безпосереднього контакту. Тому нашою метою було як допомогти ромам і тим, хто з ними знайомий не з чуток, розповісти власні історії, не викривлені перспективою іншого, так і створити простір для діалогу, обміну життєвим та професійним досвідом та взаєморозуміння.» 

Немає коментарів:

Дописати коментар