пʼятницю, 24 квітня 2015 р.

23-го квітня відбулося перше в 2015-му році засідання клубу літературних дебютів "Нові імена"



Нинішнє, перше у цьому році засідання клубу літературних дебютів «Нові імена», здається, заперечує відомий вислів: «Коли говорять гармати, музи мовчать».


        Покоління, умовно кажучи двадцятилітніх, до яких належать і головні герої нашого вечора, цікаве тим, що активно осмислює і нинішній тривожний світ, і своє місце в ньому. Ще вони, кожен по-своєму, вперто шукають на неозорому полі сучасної поезії ті точки, де за висловом одного поета, слова зустрічаються вперше, відкриваючи невідоме у здавалось би звичному.
Звичайно, справжня мистецька зрілість ще попереду. Але ж саме тепер у наших юних поетів найцікавіша пора – час становлення і утвердження.
Засідання розпочалося знайомством із наймолодшою його учасницею – одинадцятикласницею з Мукачева Олександрою Данченко. В цьому році вона вже дебютувала збіркою «Світи мені», що вийшла в ужгородському видавництві «Ґражда», успішною була її участь і у конкурсі, який організовує Мала академія наук України.
        Олександра розповіла про себе та почитала свої вірші, І, згідно традиції проведення наших засідань, теплими словами юну дебютантку підтримали її подруги. 
       Хто-хто, а ми, ужгородці, твердо знаємо – найвеселіші і найдотепніші люди народжуються або проводять дитячі роки у Баранинцях як, до прикладу, всім відомий гуморист Павло Чучка молодший. Видно, вода там така. Ось і Михайло Малюк, якого ми представляли другим, народився в Баранинцях, прожив тут перші 20 років, з яких 3 роки пише вірші. Вірші, щоправда ліричні, бо 20 років – саме час для лірики. Але Михайло – людина весела і від нього багато чого можна чекати. В усякому випадку в процесі підготовки нинішнього засідання, ми зрозуміли, що він росте прямо на очах. І Міша не підвів нас. Вірші у його виконанні мали успіх!
 Третій герой нашого вечора – Мирослав Гончарук-Хомин вже цілком сформована особистість – і як медик-фахівець та науковець, і як поет, до того ж – ще й музикант. От з цієї іпостасі Мирослава і розпочали детальніше знайомство з ним. А коли він нас зачарував музикою, тоді на емоційному тлі нам вдалося зрозуміти і може навіть запозичити вміння так організовувати свій час, щоб туди вміщалось стільки, скільки вмістилось у біографію Мирослава, практично ровесника нашої молодої держави. 
    За традицією пройнятися поезією дебютантів допомагали читці - працівники бібліотеки :Наталія Козак, Любов Толстова, Євгенія Напуда та ведуча вечора Оксана Шляхта.

      Зустріч пройшла в невимушеній і творчій атмосфері, дебютанти отримали від слухачів безліч запитань і знайшли на них адекватні відповіді. 
     І на завершення засідання, як завжди, з аналізом творчості молодих виступили фахівці - науковці - Олександра Ігнатович та Василь Густі.



Немає коментарів:

Дописати коментар