понеділок, 13 березня 2023 р.

 Оголошено лауреатів Шевченківської премії 2023! Однією з лауреатів стала  поетеса Катерина Калитко за книгу поезій "Орден мовчальниць".

Бібліотека рекомендує цю книгу, отриману завдяки Українському інституту книги.

Портрет української жінки частіше визначає те, про що вона мовчить, ніж те, про що говорить. Та без досвіду цього мовчання не було би голосу, що звучить у цій збірці. Голосу, що обстоює право щиро мовити про гостре горе, поколіннєві травми, стереотипи та архетипи, корені в пекучому ґрунті, відвагу любові й розчарування порожнечею поза масками. Не ззираючись на закиди в надмірній відвертості чи колючості, в надриві й темноті. Бо тільки так і залишаються собою – але й втілюють досвід сотень досі безмовних сестер. В оформлені книги використані картини Катерини Косьяненко.

 Катерина Калитко — українська письменниця, перекладачка. Володарка премії імені Джозефа Конрада. Увійшла до рейтингу 25 кращих літераторів України. Її Земля Загублених стала Книгою року BBC-2017. Навчалася у Києво-Могилянській академії (журналістика та політологія). Переможниця літературних конкурсів, зокрема фестивалю Молоде вино, видавництва Смолоскип, Культреванш, ЛітАкцент. 2015 року була стипендіаткою Центральноєвропейської програми для письменників. Живе й працює в Сараєві, а також у Вінниці, де є співзасновницею фестивалю Острів Європа.

Дебютувала як 17-річна лауреатка поетичного конкурсу Гранослов.

Відома своєю глибокою поетичною мовою, поєднанням різних культур, піднімає теми болю, війни, особистої та історичної пам’яті. 

Твори Калитко перекладено багатьма слов’янськими мовами, а також англійською, німецькою та івритом. Сама авторка перекладає балканську літературу, зокрема Мілєнка Єрговіча, Мешу Селімовича.

Немає коментарів:

Дописати коментар