середу, 6 квітня 2016 р.

нові надходження до ВХЛ

Сьогодні ми продовжуємо знайомити наших читачів з новими книгами, які можна взяти в нашому відділі.   
                                                                           
84(4УКР)6
І-36
Іздрик, Юрій Романович. Календар любові / Ю. Р. Іздрик.–Львів : ВСЛ, 2015.– 432 с. 
 
«Календар любові», у певному сенсі, – справді календар. У цій збірці 365 віршів, це – вірші на щодень, вірші на кожну пору року, на кожен сезон. Переважно тут інтимна лірика, хоча трапляються і тексти про війну, про світ, який зовні.
З цією книжкою можна прожити цілий рік. І це щонайменше.
 
84(4УКР)6
П 84
Прохасько, Тарас Богданович. Лексикон таємних знань  / Т. Б. Прохасько. – Х. : Фоліо, 2011. – 202 с. 
 
"Лексикон таємних знань"! Назва говорить сама про себе. Новели Тараса Прохасько, що ввійшли в цю збірку відрізняються своєю таємничістю. В передмові Іздрик дає пораду читати «повільно, якомога повільніше, найкраще-в такому темпі й тому ритмі, в якому вона була написана». І справді, книга не зазначилась простотою власного сюжету, який, до речі, відсутній. 
Значна кількість описів, які допомагають донести до читача рух за рухом, створюють своєрідну кінострічку в свідомості, в якій все розраховано наперед і можна підсвідомо вистроювати лінію передачі та сприйняття фактів , звертання до вічних проблем та постулатів законів природи, метафізики та філософії ускладнюють підхід до розуміння тексту. Тут нема конкретної сюжетної лінії, місцями- навіть сенсу, бо складається враження, що автор імітує та грає в асоціації. Неможливо конкретно визначити часовий проміжок, в якому живуть герої. Це вже не минуле і вже не теперішнє. Це ,наче, їхній світ, або світ автора, в який заманюється читач - їхній вимір. 
Тут багато осені, сигарет та кави. Багато описів Львову та інших міст, таємничих своєю історію. 

84(4УКР)6
Р 64
Роздобудько, Ірен. Оленіада / І. Роздобудько. – Х. : Фоліо, 2014. –224 с. 
 
Як зазначає сама авторка, «Оленіада» писалася «трьома заходами». Перші пару розділів написано ще в 2002-му, але книжку закінчено не було, адже настав 2004 рік. І вигадана країна «Лапландія», про яку в ній йдеться, в один день перетворилася на велику країну. 3 великим майбутнім. 3 людьми, котрі за мить розпрямилися і пішли вперед... Йшли, йшли, йшли... Озирнулися і здивувалися: ті, хто послав їх уперед, - з тими, хто тягнув назад. Довелося вийняти з шухляди недописане і дописати - в 2006 році. І назвати те все «комедією абсурду». Так закінчилась перша частина «Оленіади». До другої Роздобудько пристyпила в січні 2013 року і написала її у вкрай короткий строк - останню крапку було поставпено в лютому того ж таки 2013-го. Авторка виходила з тієї давньої істини, що коли закінчуються гнів і сльози - останньою зброєю стає... сміх. І останнім сміється той, кому немає чого втрачати. І сміючись - перемагає. Це може здатися неймовірним, але ще рік тому Ірен Роздобудько передбачила події, що відбуваються сьогодні. Так що «Оленіада» виявилася книгою пророчою.
84(4УКР)6
Д 36
Дереш, Любко. Миротворець : [повісті та оповід.] / Л. Дереш. – Львів : Кальварія, 2013.
 
Нова книжка молодого українського письменника складається з двох повістей та оповідання. Перед нами постає зовсім несподіваний і трохи загадковий Любко Дереш... 
Так, це дуже дивна історія, сумна та загадкова… Вона не має ані свідків, ані спостерігачів, але ж звідкись ми її знаємо. Що насправді спричинило дивовижне перетворення молодого аспіранта Віденського університету, лінґвіста, безтурботного молодика Стефана Лянґе, що занурило його у чужу долю, піднесло аж до самого Бога, а відтоді призвело до його кінця чи-то початку? 
«…Сім, шість, п’ять…» — зворотний відлік. За якусь мить світ розколеться на до й після. І тієї ж самої миті, після грандіозного спалаху, на який так довго чекала купка науковців і військових, розколеться навпіл світогляд Роберта Оппенгеймера — творця та руйнівника. Хто він — містер Оппенгеймер? Геніальний науковець? Філософ-спостерігач? Миротворець чи той, що несе смерть? 
Що в нього було? Та все, що потрібно віндсерферові, — вітер, ідеальні хвилі на Акабській затоці, невблаганне єгипетське сонце та черговий косяк, що забезпечить неперевершений кайф, ну й, звісна річ, дошка й вітрила. Тож що трапилося, друже, звідки з’явився той внутрішній голос із його прямими запитаннями, що, здається, йде з самого серця? І ось тут з’являється страх, а з ним боягузливе бажання втекти. Тримайся, герою, якщо ти дійсно герой… Може, саме час зустрітись із собою, справжнім собою у власному серці. 
ГЕНІЇ ТА ГЕРОЇ ЗАВЖДИ САМОТНІ…
84(4УКР)6
Ж 15
Жадан, Сергій Вікторович. Господь симпатизує аутсайдерам; 10 книг віршів : [збірка] / С. В. Жадан. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 512 с.
 
Поезія Сергія Жадана давно стала своєрідною візитівкою сучасної української літератури. Книга "Господь симпатизує аутсайдерам" — це 10 поетичних збірок під однією обкладинкою — найповніше на сьогодні зібрання творів найулюбленішого українського поета. Від 1995-го до 2014-го – вірші з 10 видань, велика кількість з яких навіть не лишилося у друкованому виді та продажі. До книги "Господь симпатизує аутсайдерам" увійшли твори з: Цитатник (1995), Пепсі (1998), Балади про війну і відбудову (2001), Історія культури початку століття (2003), У.Р.С.Р. (2004), Марадона (2007), Ефіопія (2009), Лесбійки (2009), Вогнепальні й ножові (2012), Месопотамія (2014). Ліричні, піднесені, меланхолійні, радісні, щемливі, медитативні, пронизливі, незнайомі і наново відкриті для себе вірші. Читачам залишиться лише відкрити книгу й плити на хвилях літер, пірнати у вир слів, жадібно хапати повітря та слухати, слухати…
 

84(4УКР)6
В 25
Вдовиченко, Галина. Тамдевін ; Вовчі історії замку Гербуртів : збірка / Г. К. Вдовиченко. – Х. : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015. – 224 с. 
 
Захоплива історія про любов, мистецтво та вовків!
У віддалене від цивілізації карпатське село поблизу старовинного замку Гербуртів приїздить успішна художниця Анна, яка шукає душевного спокою.
А неподалік в дикому гірському урочищі проводить дослідження етолог Юрій, зацікавлений вивченням поведінки вовків. Він виховує трьох новонароджених вовченят, які залишилися без батьків. Людина і вовки в цій «зграї» живуть за вовчими законами, які іноді виглядають більш досконалими, ніж людські.
Несподівана зустріч Юрія та Анни дає кожному можливість по-новому поглянути на своє життя...
Також до книжки увійшли оповідання, дія яких відбувається поряд із замком Гербуртів.




Немає коментарів:

Дописати коментар