понеділок, 15 серпня 2016 р.

Нові надходження

До уваги наших читачів! Ці нові книги ви можете отримати в нашому відділі.


84(4УКР)6
І-19
Іваничук, Роман Іванович. Серед повені книг  : записки бібліофіла: про книги і про себе / Р. І. Іваничук. – Львів : Піраміда, 2016. – 160 с. – (Приватна колекція).
У новій книжці Роман Іванчук розповідає про свою бібліотеку як про близьку і дуже рідну душу. Раритетні і звичайні видання його бібліотеки тісно переплелися з цікавими історіями про українських письменників та перекладачів старшої та молодшої генерації, спонукали до творчості та роздумів, були тим духовним вогнищем, яке зірвало його у скрутні хвилини життя. Тож Роман Іванчук з великою приємністю запрошує своїх читачів помандрувати його книгозбірнею.

84(4УКР)6
І-19
Іваничук, Роман Іванович. Словом і вогнем  : літ.-політ. записки : триптих / Р. І. Іваничук. – Львів : Піраміда, 2015. – 188 с. : іл. – (Приватна колекція). 
У новій книзі Роман Іваничук колоритно змальовує шлях у велику літературу, свою хресну літературну матір — Нанашку Ірину Вільде і письменників старшого покоління львівської обителі муз — Юрія Мельничука, Михайла Яцкова, Михайла Рудницького, Володимира Гжицького, Тараса Мигаля та ін. й цікаво характеризує новаторство шістдесятників. Та з особливою силою Роман Іваничук пише про в огні розбуджену україну під час Революції гідностію Окрадена, знівечена, розтерзана, струмлена домашніми чварами, загрожена неситим сусідом, не потрібна самовдоволеному світові, безпорадна й зневажена Україна нарешті таки відроджується для величного життя на подив чужим народам. А в останній частині триптиху під пером письменнника оживає земне дно під небесами — рідне село Ткач, родина, світ дитинства і перше кохання — зеленоока Анничка, любов до якої проніс до кінця свого життя. Зворушливі спогади Майстра яскраво відображають також суспільні й духовні підвалини, на яких зростала творчість патріарха української історичної прози.
84(4ФІН)
Л 28
Лаурен, Анна-Лєна. Україна. На межі : [есеї] / А. -Л. Лаурен, П. Луденіус ; пер. зі швед. Н. Іваничук. – Львів : Піраміда, 2016. – 136 с.
"Україна. На межі" - четверта книга фінської письменниці й журналістки Анни-Лєни Лаурен, перекладена українською. Вона написана разом із побратимом по перу Петером Луденіусом. Високі журналістські стандарти авторів і симпатія до України дали їм змогу правдиво та зримо відобразити події Революції гідності та анексію Криму.

84(4УКР)6
М 34
Матіос, Марія Василівна. Приватний щоденник. Майдан. Війна... / М. Матіос. – Львів : Піраміда, 2015. – 356 с. 
"Приватний щоденник", мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця "загартовує правдою" про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще - свої історії "про конкретні битви за дуже конкретних людей".
У час," коли музи здебільше мовчать, а говорить зброя", Марія Матіос розпочинає "особисту війну і боротьбу" за "кожну конкретну людину" - боротьбу за свою Націю. У найдраматичніші та найкривавіші дні Майдану вона боронить Націю від звірств Беркута та ошаленілих тітушок; у київському СІЗО, судах, лікарнях, госпіталях, у солдатських траншеях та бліндажах, у розгромлених містечках та селах Донбасу - вона захоплюється Її мужністю, благородством та гідністю. А в дні глибокої скорботи та дні світлої радості надії вона просто тримає свою Націю за руки, втирає Їй сльози, "передаючи своє тепло і співчуття"...
84(4УКР)6
Ч-75
"Чорна Індія" "Молодої Музи" : антологія прози та есеїстики / упоряд., літ. ред., прим. В. Ґабор, передм. Л. М. Демська-Будзуляк. – Львів : Піраміда, 2014. – 352 с.
Антологія ""Чорна Індія""Молодої Музи"" вперше в Україні найповніше представляє прозову та есеїстичну спадщину західноукраїнських модерністів-молодомузівців - Василя Пачовського, Петра Карманського, Михайла Яцкова, Богдана Лепкого, Володимира Бірчака, Осипа Шпитка, Сидіра Твердохліба, Степана Чарнецького, Остапа Луцького та Михайла Рудницького. Їхні оповідання та есеї вміщено за першопублікаціями. Щоб передати дух і атмосферу західноукраїнського модерну, в антології опубліковано маніфест "Молодої Музи" і відповідь на нього Івана Франка, а також знамениту "Українську Богему" Петра Карманського і спогад про нього пера Володимира Бірчака. У "Додатку" представлено малодоступні пудлікації про західноукраїнське літературне угрупування, а завершують книгу дві студії про поетичний світ "Молодої Музи" - українського літературознавця і критика 30-х рр. ХХ ст. Мирона Степняка та сучасної відомої польської дослідниці Агнєшки Матусяк.





Немає коментарів:

Дописати коментар