середа, 27 вересня 2023 р.

 Сьогодні в Ужгороді розпочинається триденний українсько-німецький літературний фестиваль «Міст з паперу»

Міжнародний фестиваль «Міст з паперу» почав свою історію з 2015 року, коли європейські інтелектуали після Євромайдану та російської окупації Криму та частини Донбасу усвідомили, що мало знають Україну. З ініціативи Верени Нольте почали проводитися щорічні спільні зустрічі письменників з Німеччини та України. Щоразу обирається якесь інше місто, де відбуваються читання, лекції, мистецькі акції та екскурсії. Торік «Міст з паперу» завітав до німецького Веймару, цьогоріч – до українського Ужгорода. 

Загалом на Закарпаття приїдуть до двох десятків письменників. Окрім українських та німецьких літераторів, буде представлений і чеський дослідник Александр Кратохвіл, який вивчає твори чеської літератури про Закарпаття. 

Особливу увагу організатори звернули на письменників-ужгородців, яких в програмі фестивалю буде представлено четверо: Андрій Любка, Олександр Гаврош, Банді Шолтес та Мар’яна Прохасько.

Фестиваль відбуватиметься 27-29 вересня в приміщенні галереї «Ілько», починаючи з 10.00. У четвер о 19.30 там пройде «Перша довга ніч читань», коли автори зі сцени читатимуть нові твори, а в п’ятницю о 19.30 в Закарпатському обласному театрі ляльок «Бавка»  відбудеться «Друга довга ніч читань».

У перший день фестивалю заплановано вшанування загиблих письменників Вікторії Амеліної та Назара Гончара. Організатори забезпечують синхронний переклад на українську та німецьку мови. Вхід на всі акції вільний.

Немає коментарів:

Дописати коментар