пʼятницю, 17 липня 2020 р.

Презентація нової книги Тетяни Літераті


Вийшла нова книга Тетяни Літераті «Втрачений Ужгород. Професії та підприємства»


24 історії про професії та підприємства Ужгорода першої половини ХХ століття вмістила у своїй третій книзі із циклу «Втрачений Ужгород» журналістка Тетяна Літераті. Авторка випустила книгу за власний кошт тиражем 1000 примірників.
Активно цікавляться краєзнавчими нарисами Тетяни Літераті нащадки героїв описаних історій. Багато із них живуть за кордоном, зокрема в Угорщині. Бо, власне, історія довоєнного та міжвоєнного Ужгорода охоплює період австро-угорської та чехословацької доби.
У 14 розділі книги «Втрачений Ужгород: професії та підприємства» Тетяна Літераті пише про вчителя й футбольного суддю Федора Куруца. Його історію авторці розповіла внучка Федора Олександра Махлін.
«Мій дідусь грав у футбольній команді «СК Русь», яка називалася «Літаючі вчителі», — розповіла Олександра Махлін, — тому що в команді були вчителі й вони в будні працювали вчителями, а на вихідних – літали на матчі літаком. У них був свій приватний літак. Цю історію поширили у фейсбуці, я також її поширила. Таня мені написала, що вона хотіла б написати про мою родину. Вона написала це мені й моїй мамі».
Віктор Мигович також розповідає про свого дідуся Василя Миговича, котрий робив меблі з лози. Його історія розміщена в 18 розділі книги Тетяни Літераті.
«Він був майстром з лозоплетіння, виготовляв меблі з лози, які возив у Будапешт, — пригадудує Віктор Мигович. — В Ужгороді його всі знали як прекрасного майстра. Усі відомі люди мали його вироби, тобто це були крісла, крісла-гойдалки, столики, побутові предмети. Кошики він плів тільки для своїх знайомих, дарував їм. Був наставником у школі глухонімих, в інтернаті. Учився у Кошице».


Авторка книги Тетяна Літераті розповіла, що в книзі — історії про те, чим займалися ужгородці на початку 20-го століття, і про підприємства, які працювали у нас у цей час.
"Цікаво, що багато із цих підприємств не дожили до наших днів, не працюють досі. Фактично, із всього переліку підприємств працює тільки аеропорт (і те наскільки ми знаємо, з перервами), ужгородська пошта й станція ужгородських пожежників».
За словами Тетяни Літераті, з 20-го липня книгу «Втрачений Ужгород: професії та підприємства» можна буде придбати у книгарнях міста, а також знайти у бібліотеках.



Презентація відбулась 16-го липня 2020 у внутрішньому дворику Ужгородського замку.

1 коментар: