понеділок, 20 липня 2020 р.

до ювілею Джоан Роулінг


Джоа́н «Джо» Ро́улінг (англ. Joanne Rowling; псевдоніми — Дж. К. Ро́лінґ і Роберт Ґалбрейт; нар. 31 липня 1965) — британська письменниця, сценаристка, кінопродюсерка, здебільшого відома як авторка серії романів про Гаррі Поттера. Її книги одержали світове визнання, виграли низку нагород і вийшли тиражем понад 400 мільйонів примірників.
Септологія очолила список найбільш продаваних серій романів в історії[en] та була екранізована в серії однойменних кінофільмів, у продюсуванні та створенні сценарію до яких доклалась і сама письменниця.

Джоан Ролінґ народилась в англійському місті Єйт[en]. Ідея щодо написання книг про Гаррі Поттера спливла на думку майбутній авторці 1990 року під час поїздки потягом з Манчестера до Лондона, Ролінґ саме працювала дослідницею і двомовним секретарем у «Міжнародній амністії». У прийдешні сім років молода авторка пережила смерть матері, народження першої дитини, розлучення з першим чоловіком і відносну злиденність, аж допоки 1997 року не видала першу книгу з серії — «Гаррі Поттер і філософський камінь». Роман мав шість продовжень, останнє з яких вийшло друком 2007 року. З того часу Ролінґ написала чотири книги для дорослих: «Несподівана вакансія» (2012), а також (під псевдонімом Роберт Ґалбрейт) — детективи «Поклик зозулі» (2013), Шовкопряд[en] (2014) та «Кар'єра лиходія[en]» (2015). В 2016 році друком вийшло продовження поттеріани «Гаррі Поттер і прокляте дитя».

За 5 років подолавши шлях від життя на державну допомогу до багатомільйонних статків, Джоан Ролінґ є найбільш продаваним сучасним автором у Великій Британії із обсягом продажів понад 238 мільйонів фунтів стерлінгів. 2016 року «Sunday Times Rich List» розмістив авторку на 197 місце у списку найбагатших людей Великої Британії із статком понад 600 мільйонів фунтів стерлінгів. Журнал «Тайм» присудив Ролінґ друге місце в конкурсі «Людина року» у 2007, відзначивши соціальне, моральне та політичне натхнення, яке вона надала поціновувачам своєї творчості. У жовтні 2010 року редактори провідних журналів назвали Ролінґ «Найвпливовішою жінкою в Британії». Авторка підтримує доброчинні організації, зокрема, «Comic Relief[en]», Gingerbread[en], «MS Society[en]» та «Lumos».
Джоан Ролінґ є кавалером Ордену Британської імперії (2000), Ордену Почесного Легіону (2009), лауреаткою численних літературних, кінематографічних та інших нагород.

Всі ці книги ви можете отримати в нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар