четвер, 29 серпня 2024 р.

 Бібліотека пропонує книгу Людмили Ясної „Та, що "в темі",  отриману завдяки Програмі розвитку культури області на 2024-2026 рр.

Усі люди прагнуть кохання. Та декого доля веде до щастя нестерпними шляхами. Не всі й не одразу знаходять свою половинку. Особливо важко дівчатам і хлопцям з нетрадиційною орієнтацією, бо у них менший вибір. А ще деякі з них потерпають не лише від осуду суспільства, а й від невпевненості в тому, що мають право бути такими, якими їх створила природа.

Роман «Та, що в темі» показує, як страждає героїня Руслана від внутрішньої гомофобії щодо себе самої. На щастя, її рідні та друзі, окрім матері та колег-учителів у школі, сприймають дівчину такою, як вона є. У пошуках себе Руслана намагається поєднати непоєднуване, примиритися зі світом, який примушує її жити за встановленими правилами. Та поступово дівчина розуміє, що це не вихід і що вона має відстоювати свою ідентичність.

четвер, 22 серпня 2024 р.

 Бібліотека пропонує книгу Чарльза Буковскі „З нотатника у винних плямах”, отриману завдяки Програмі розвитку культури області на 2024-2026 рр.

«З нотатника у винних плямах» - це збірка різноманітних творів Чарльза Буковскі, які не були видані за його життя. У цій книзі можна знайти вірші, оповідання, есе, листи, інтерв’ю та інші жанри. Буковскі пише про своє життя та стосунки, свої пристрасті та думки, про суспільство, мистецтво, секс, алкоголь, насильство та смерть. Він не був сором’язливим або тактовним, він був відвертим і безкомпромісним, він був справжнім і жорстоким, він був геніальним і скандальним. І в цій книзі ми бачимо цей впізнаваний творчий портрет автора. 

 Серед знакових текстів цієї збірки — перша опублікована новела Буковскі «Наслідки довгого листа відмови»; останнє оповідання «Інший»; різноманітні нариси й есеї щодо політики, устрою життя, літератури; частина його знаменитої газетної колонки «Нотатки старого паскуди». Книга містить роздуми на звичні для Буковскі теми, а також окремі обговорення таких постатей, як Арто, Паунд, Достоєвський, Капоте, Мейлер, міркування щодо полотен Ван Ґоґа — й усе це під незабутню й неповторну музику Бетговена й Малера. Інші значущі твори мають експериментальну назву; вигаданий опис зустрічі з Джоном Фанте як своєрідний омаж взірцеві автора («Моя зустріч із майстром»).

Ця книга - це справжня насолода для шанувальників Буковскі, а також для тих, хто хоче познайомитися з його творчістю. Вона демонструє різні аспекти його особистості та тематики, які його цікавили. Вона також показує його майстерність у різних літературних формах, від поезії до прози, від гумору до драми, від реалізму до фантастики. 

Рекомендуємо «З нотатника у винних плямах» всім, хто любить оригінальну та сміливу літературу, яка не боїться порушувати табу та викликати емоції.

вівторок, 20 серпня 2024 р.

 Бібліотека пропонує книгу Тані П’янкової „Вік червоних мурах”, отриману завдяки Програмі розвитку культури області на 2024-2026 рр.

Навесні 33-го голод у Мачухах досягає апофеозу. Перше канібальство, самосуди, психічні розлади на фоні недоїдання. Село деградує. Люди, доведені до відчаю, втрачають людську подобу, вони готові їсти все, аби вижити. І ось дві не знайомі між собою жінки, дві жертви свого часу, дві протилежні сторони великої темряви, що ім’я їй голод, опиняються на відстані простягнутої руки… Молоденька Явдоха, зрячість на рівні безуму, – і Соля, свята сліпота. Одну голод убиває – іншу рятує. Одній обіцяє вічну ніч – іншій дає надію на щасливе відродження. І вони ще не знають, що йдуть одна одній назустріч. Йдуть, аби нарешті обійнятися і збудувати крихкий міст понад ненаситним мурашником своїх мучителів…

 Чому ця книжка глибокий психологічний роман про одну з найскладніших сторінок української історії – Голодомор 1933 року? Тонко показано різні людські долі на тлі трагедії – долі і жертв, і катів. Роман здобув третю премію конкурсу «Коронація слова» 2021 року. 

Про авторку. Таня П’янкова народилася на Івано-Франківщині. Поетеса, прозаїк. Авторка трьох поетичних збірок, романів «Кролівна», «Сонце в подолку» і «Чужі гріхи». Співзасновниця та креативна директорка Літературної агенції «Зілля»; організаторка фестивалів, креативних літературно-мистецьких заходів, перформенсів, театралізованих літературних читань. Разом із поетом Василем Кузаном заснувала «Серію яскравої літератури», в якій вже видано альманах жіночої поезії «М'ята» і альманах чоловічої поезії «Імбир». Займається розписом акрилом на тканині, створила колекцію авторських вінків, колекціонує автентичні ляльки.

четвер, 15 серпня 2024 р.

 Бібліотека пропонує книгу Володимира Лиса „Вифлеєм”,  отриману завдяки Програмі розвитку культури області на 2024-2026 рр.

Володимир Лис — український літератор, журналіст, лауреат Коронації слова, Гранд-Коронації, Золотий письменник України — 2016.

Від біблійних часів, перед початком і в перший рік нової ери, через події Другої світової війни й до кінця XX ст. — такий діапазон роману-триптиху «Вифлеєм». Його сюжет зав’язано у міцний вузол, у ньому діють і сумнозвісний цар Юдеї Ірод, і римський намісник, відомий зі сторінок Біблії Квіріній, і його раб-нишпорка, далекий предок українців Скитій, який шукатиме новонародженого «царя світу». Німецький офіцер Генріх фон Заукель двічі опиниться в охопленій вогнем Україні. А ще новітні Ромео і Джульєтта драматичних воєнних літ: українка Яринка і поляк Збишек. А ще: чи зможуть селяни з Великої Волині Юхим і Люба поселитися в омріяному домі та чи врятується донька українки Марії та єврея Давида Бетті…

Що змінилося з часу відомих трагічних подій у Вифлеємі та в людських душах і світі взагалі, як відбилися і повторилися ці події вже у бурхливому XX ст. з його Голодоморами й Голокостом?

середа, 14 серпня 2024 р.

 Довгоочікувана новинка вже в відділі художньої літератури! Бібліотека пропонує книгу Марії Матіос „Мами”, отриману завдяки Програмі розвитку культури області на 2024-2026 рр.


Що лишається матері, коли життя забирає у неї найцінніше — власну дитину, і вона опиняється у прірві відчаю і безсилля? Де вона бере сили не збожеволіти від невимовного болю і вселенської скорботи, які вже навічно оселилися у її серці?

У своїй новій книзі Марія Матіос розповідає історії п’яти жінок. Усі вони — різні, у кожної своя доля, але об’єднує їх одне — найстрашніше, що може спіткати маму, — втрата єдиного сина. Кожна переживає горе по-своєму, а разом вони доповнюють одна одну і розкривають усю глибину й розпач трагедії осиро­­­тілого материнства.

«Мами́» — важка, драматична книга. Неможливо не співчувати її героям, як неможливо не звернути увагу й на гострі питання, які порушує відома українська письменниця у своїй найновішій книзі.