середу, 18 липня 2018 р.

Нові надходження до ВХЛ


821.161.2
С 53
Сняданко, Наталка. Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма : роман / Н. Сняданко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 544 с.
 
У центрі нового роману Наталки Сняданко особиста історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини Габс­бурґів — Вільгельма, більше відомого в Україні за бойовим псевдонімом  Василь Вишиваний. У романі його українську ідентичність розширено уявною — ймовірною — частиною біографії. У ній він не помирає у стінах Лук’янівської в’язниці, як відбулося насправді, а опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, разом із дружиною, котра походила з давньої львівської родини, намагається пристосуватися до нової суворої дійсності. Водночас цей роман — історія кількох родин, країн, епох, воєн і міжвоєнь. Це — віддзеркалення австрійського в польському, польського — в австрійському, українського — в радянському і навпаки. Це — галицький мікрокосмос у кількох поколіннях і кількох епохах із притаманними лише цьому закутку Європи химерними поєднаннями мовних, кулінарних, звичаєвих реалій та людських доль, пере­повідання яких часто є набагато химернішим і фантастичнішим за будь-яку літературну фікцію.

821.111
І-97
Ішіґуро, Кадзуо. Не відпускай мене : [роман] / К. Ішіґуро ; пер. з англ. С. Андрухович. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 336 с.
 
Кадзуо Ішіґуро - британський письменник японського походження, сценарист, лауреат Нобелівської та Букерівської премій. Його книжка «Не відпускай мене» — пронизлива історія, яка по праву входить у перелік найкращих англійських творів усіх часів. Це роман з елементами наукової фантастики та антиутопії, розповідь про пошук відповідей, любов, дружбу, пам'ять, надію і безвихідь. Кеті, головна героїня книжки, намагається зрозуміти та прийняти своє дитинство і юність у привілейованій школі-інтернаті Гейлшем та поза нею, свою інакшість від людей та обране для самої Кеті та її найближчих друзів призначення бути донором. Це довга дорога зі спогадів, відчуттів, одкровень, які поволі вибудовують для героїв нову картину світу.
 
«Не відпускай мене» у перекладі Софії Андрухович — перша книжка Кадзуо Ішіґуро, видана українською мовою. Оформили видання Назар Гайдучик та Оксана Йориш, роботи яких наче споп-кадри з намальованого кіно додали тонкій емоційній напрузі тексту ще й гри світлотіней та динамічних акцентів.
 

821.161.2
Ж 87
Жулинський, Микола Григорович. Моя Друга світова : роман-хроніка в голосах / М. Г. Жулинський. – К. : Укр. пріоритет, 2017. – 416 с. 
 
Моя Друга світова [Текст] : роман-хроніка в голосах / М. Г. Жулинський. - К. : Укр. пріоритет, 2017. - 416 с.
Автор «Моєї Другої світової» веде читача від дитячих вражень із пронизливою нотою «інтуїції душі» до суворого стилю історичних документів та ремінісценцій минулого, від голосів живих свідків про трагічні й героїчні події до відроджених із небуття авторською уявою спогадів односельчан, від історії волинського села Новосілки до масштабних подій світового значення – такі «концентричні кола» осягнення цього роману-хроніки воєнної і повоєнної долі української людини. 

«Середня стать» — проникливий та багатогранний роман-епопея американського письменника грецького походження Джеффрі Євгенідіса. У книжці розповідається про Калліопу Стефанідіс і три покоління греко-американської сім’ї Стефанідісів, кожне з яких має свої секрети. Калліопа — не така, як інші дівчата. Та щоб зрозуміти, у чому ця відмінність та як її прийняти, вона повинна відшукати не один скелет у шафі своєї родини та розкрити жахливу таємницю.
Цей роман — немов окремий відвертий, емоційний та інтимний світ, у якому Калліопа, що перетворюється на Калла, пізнає своє особливе тіло, здобуває сексуальний досвід, вчиться приймати й розуміти себе. Ця книжка розповідає нам історію про те, що забувають люди, але пам’ятають гени.
За книжку «Середня стать» Джеффрі Євгенідіс отримав Пулітцерівську премію.

821.161.2
Е 45
Екстракт 150  : у 2 ч. Ч. 1 / за заг. ред. Л. О. Івшина ; упоряд. Н. Тисячна [и др.]. – К. : Укр. прес-група, 2009. – 1040 с.
 
Книга «Екстракт 150» – знакові статті, які показують унікальний шлях, що разом зі своїми читачами пройшла газета «День». Це — лабораторія творчих підходів практичної журналістики і громадської діяльності. Це — досвід створення і «вирощування» громадянського суспільства у період повернення до європейського дому із пострадянського стану. Це — впровадження стандартів якісної преси... 150 текстів, вміщені у цій книзі, по суті, знищують алібі тих, хто стверджує, що він нічого не чув, не знав і не бачив. «Короткий курс» газети «День» — для тих, хто досі робив вигляд, що справа — лише у забаганках історії (а не в персональній зрілості громадян), можливість подивитися на попереднє десятиріччя іншими очима. Для тих, хто каже, що інакшої долі Україна мати не могла. А ми наполягали і наполягаємо, що могла. І цей «екстракт» — наш неспростовний аргумент.

Немає коментарів:

Дописати коментар