четвер, 3 листопада 2022 р.


Сьогодні, 3 листопада в Ужгородському замку відкриють «Кабінет першого історика Ужгорода»!


З-го листопада 2022 року містяни та гості зможуть оглянути нову експозицію у Закарпатському краєзнавчому музеї, що розташований в Ужгородському замку. Мова йде про кабінет Кароя Мейсароша, відомого юриста і дослідника історії, який у 1861 році видав монографію «Історія міста Унгвар від найдавніших часів і понині», що стала першим комплексним дослідженням історії міста. Оригінальний робочий стіл, стілець, окремі меблі та елементи декору переносять у 19 століття – час коли творив науковець. Справжньою родзинкою є старовинний настінний годинник під маркою Ungvár. Оригінальні експонати було відреставровано і надано для демонстрації Родиною Панових.

У 2021 році побачила світ «Перша книжка про Ужгород» авторства Алена Панова, яка є глибоким переосмисленням праці Кароя Мейсароша. З метою забезпечення можливості доступу та розуміння предмету якомога ширшим колом осіб, вчений значно розширив оригінальний матеріал, виклавши його суть сучасною доступною мовою. У книзі містяться ряд важливих відкриттів, акцентів і висновків з історії міста, яким до сьогодні не надавалось належної уваги.

Експозиція працюватиме на постійній основі з вільним доступом для усіх відвідувачів музею з 15.00 3 листопада 2022 року. У цей же час автор «Першої книжки про Ужгород» Ален Панов проведе відкриту лекцію на тему: деякі акценти в історії міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар