четвер, 10 жовтня 2024 р.

 Бібліотека пропонує книгу Ясміни Хадри „Те, що день винен ночі”, отриману завдяки Французькому інституту в Україні.

Ясміна Хадра (псевдонім сучасного франкомовного алжирського письменника Мохаммеда Мулессеуля) пропонує нам роман про буремний пристрасний і жорстокий колоніальний Алжир (1936-1962 років), про світанок нової епохи, про жорстоке протистояння двох народів, закоханих в одну країну. Роман, написаний прекрасною мовою, позначений властивою автору великодушністю.

На велетенському романному полотні автор відтворює живу пам'ять людини про справжнє минуле своєї країни, показує її нерозривний зв'язок із Францією, а також багатолику любов до Алжиру, яка жила в серцях різних народів, що мешкали на його землі...

Як і в інших своїх романах, письменник, людина двох культур - східної і західної, - не намагається нав'язувати читачеві свій погляд, а просто показує "правду" кожної зі сторін, даючи читачеві самому дійти висновків.

Ясміна Хадра надзвичайно популярний у Франції та світі, його твори перекладені 42 мовами, 4 його романи, зокрема і "Те, що день винен ночі" - екранізовані. Незважаючи на це, письменник невідомий в Україні, тож ми прагнемо відкрити українському читачеві цього своєрідного й цікавого письменника через один з його найкращих творів.

Немає коментарів:

Дописати коментар