вівторок, 13 листопада 2018 р.

Національне Свято Незалежності — Narodowe Święto Niepodległości.


11 листопада Польща святкує відновлення незалежності. Цього дня у 1918 році Регентська рада доручила командування військом Юзефу Пілсудському. З цього символічного акту розпочався новий період в історії – процес відродження незалежної польської держави.
Це була важка і бурхлива дорога, яка, незважаючи ні на що, закінчилася перемогою. Її результатом стало повернення на карту Європи гордої назви – Польська Республіка. Щороку з нагоди цієї події відзначається велике свято поляків – відбуваються офіційні урочистості, військові паради та концерти. Відзначається велике свято поляків та польськості.
Нині Польща – суверенна держава, член Європейського Союзу і Північноатлантичного Союзу, це країна, яка будує партнерські стосунки з сусідами, в тому числі, й з Україною. Проте, не можна забувати досвід історії. Незалежність поляки здобували нелегко, її потрібно було завойовувати, жертвуючи життям багатьох поколінь. Повинні були минути довгих 123 роки панування загарбників Росії, Пруссії і Австрії та кровопролитних боїв І світової війни, щоб над Віслою знову тріумфувала свобода. Але й пізніше довелося багато разів її захищати. Тому 11 листопада – свято усіх тих, хто боровся за Польщу. І йдеться тут не лише про боротьбу зі зброєю в руках, але й про збереженя національної ідентичності, часто всупереч тиску і репресіям.
11 листопада – дата, яка у радісній атмосфері та відчутті спільноти об'єднує польську громадськість як у країні, так і в усьому світі.

14 листопада в Закарпатській ОУНБ ім. Ф. Потушняка відбудеться літератутно-музичний вечір з цієї нагоди. Початок о 17-й.


Немає коментарів:

Дописати коментар