вівторок, 4 грудня 2018 р.

Літературний вечір


Oльга Кобилянська класик української літератури кінця XIX поч. XX століть, гірська орлиця нашої літератури, сучасниця Івана Франка, Лесі Українки, М. Коцюбинського, В. Стефаника, О. Маковея.
Біографія Ольги Кобилянської надзвичайно насичена подіями. Її вважають першою українською феміністкою.
Деякі науковці навіть приписують Ользі Кобилянській ніжні почуття до Лесі Українки через їхнє листування. А творчий доробок письменниці рясніє творами різноманітних жанрів — тут і повісті, і новели, і оповідання, і замальовки, і мініатюри. 
Обставинами життя і творчістю Кобилянська глибоко вросла в буковинський грунт. Разом з тим вона ніколи не замикалася у вузьких етнографічних рамках і охоплювала зором усю Україну. Активна учасниця загальноукраїнського літературного процесу, Кобилянська постійно спілкувалася з культурами інших народів, зокрема тих, які жили в Австро-Угорській імперії. Завдяки новаторству, співзвучності прогресивним тенденціям світової літератури проза Кобилянської в її вершинних виявах викликала і викликає значний інтерес не лише в нашій країні, а й за її межами. Кращі твори письменниці вийшли у перекладах багатьма мовами, зокрема слов’янськими, відіграли й відіграють важливу роль у міжслов’янських літературних контактах, піднімаючи міжнародний престиж українського художнього слова.

Запрошуємо відвідати наш вечір, який відбудеться в читальній залі Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка 6-го грудня о 16-й годині.

Немає коментарів:

Дописати коментар