неділю, 2 квітня 2023 р.

 2 квітня – Міжнародний день дитячої книги!

Щороку 2 квітня у світі відзначають Міжнародний день дитячої книги. Це свято було започатковане в 1967 році рішенням Міжнародної ради з питань дитячої книги. А дата обрана не випадково. Саме цього дня народився славетний данський казкар – Ганс Крістіан Андерсен, якому не тільки вдалося змінити ставлення до дитячих книг, але й розвинути і збагатити цей вид художньої літератури. Творами дивовижного митця захоплювалося не одне покоління читачів в усьому світі.

Дитяча книга є однією з перший найважливіших сходинок до пізнання світу. Читаючи книгу, дитина розвиватиме мислення і уяву. Книга навчить співчувати та співпереживати, збагатить словниковий запас і дасть змогу з користю проводити час.

Ось кілька фактів про дитяче читання:

1. Навчати дітей читати краще у дошкільному віці. Спеціалісти дійшли висновку, що маленькі діти у віці від 4 до 6 років швидше опановують нові знання, ніж після 7 років.

2. Діти, яким подобається читати, розвиваються швидше, ніж «нечитаючі» діти того ж віку. У них кращий інтелект та розвиненіша пам’ять.

3. Якщо читати малюкам уголос, вони самі, коли підростуть, будуть любити читати. Дослідження показали, що діти, яким батьки регулярно читали, в дорослому житті стають активними читачами.

До того ж, подібне читання допоможе батькам зблизитися з дитиною та сприятиме гарному розвитку дитячої пам’яті.

Кожна дитяча книга ― це крихітний Всесвіт, маленьке життя. Часом цікава історія може так захопити, що ти ніби з головою занурюєшся у незвіданий простір художнього світу! Серед дитячої літератури існує чимало хороших творів. Але які дитячі книги здатні привернути увагу вже з перших сторінок? Ми обрали п’ять найцікавіших.

1. Ганс Крістіан Андерсен. «Снігова королева»

Майже 200 років ця дивовижна казка зігріває мільйони дитячих сердець. Зворушлива історія про маленьку дівчинку Герду, яка вирушає на пошуки свого названого брата – це надзвичайно мудра й повчальна казка про відданість, вірність та любов.

2. Джоан Роулінг. Серія книг про Гаррі Поттера

Серія із семи книг про хлопчика-чарівника на ім’я Гаррі Поттер сколихнула увесь світ дитячої літератури. Це найвідоміша сучасна казка, котра зуміла відволікти дітей від телевізорів та гаджетів та повернути любов до читання. Усі сім книг переповнені чарівними пригодами Гаррі Поттера, які поступово стають все цікавішими, але, разом з тим, і небезпечнішими.

3. Льюіс Керролл. «Аліса в країні Див»

Цю книгу англійського письменника давно вважають класикою дитячої літератури. Вона розповідає про неймовірні пригоди дівчинки Аліси, котра потрапляє в уявний чарівний світ, де живуть незвичайні істоти. Білий кролик, Чеширський кіт, Капелюшник та багато інших стали культовими персонажами, яких неможливо забути.

4. Астрід Ліндгрен. «Пеппі Довгапанчоха»

Хто ж з нас не знає цієї дівчинки ― рудоволосої бунтарки, фантазерки й жартівниці? Пеппі ― дівчинка, яка має свою власну мавпочку й коня, живе без батьків, сама у своєму будинку і у світі цікавих подій та пригод. Вона ніколи не сидить на місці! Через свою непосидючість, активність та багату уяву Пеппі постійно потрапляє в кумедні ситуації та пригоди.

5. Роальд Дал. «Чарлі і шоколадна фабрика»

Це повість британського письменника, головним героєм якої є чемний та вихований хлопчик Чарлі Бакет. Він мешкає неподалік найбільшої шоколадної фабрики у світі разом зі своїми батьками та дідусями й бабусями. Все своє життя хлопчик мріє побувати на шоколадній фабриці, і одного дня йому випадає така можливість. 

Всі ці та багато інших цікавезних книжок є в нашій бібліотеці в відділі художньої літератури! Приходьте самі та приводьте своїх діточок!

Немає коментарів:

Дописати коментар