четвер, 6 жовтня 2016 р.

нові надходження до відділу художньої літератури

84(4ФІН)
О-52
Оксанен, Софі. Коли голуби зникли  : роман / С. Оксанен ; пер. з фін. Ю. Я. Зуб. –  Х. : Фоліо, 2015. – 378с.
Софі Оксанен (нар. 1977 р.) — фінська письменниця з естонським корінням, тому не дивно, що її твори присвячені історії Естонії. Її дебютом у літературі став роман «Сталінські корови» (2003), через п’ять років був надрукований роман «Очищення».
«Коли голуби зникли» — третій роман письменниці про Естонію, яка пережила у 40-х роках XX століття подвійну окупацію — СРСР, нацистської Німеччини і знову СРСР, — а також війну. У центрі оповіді — історія красуні Юдит та її чоловіка Едгара. Пристосовуючись до кожної наступної влади, ставши зрадником і карателем, Едгар служив тим режимам, які знищували естонський народ. Щоб приховати свою співпрацю з фашистами, він підробив уже при Советах документи на чуже ім’я. Але навіть двадцять років по тому, в 60-ті роки, страх — його вічний супутник.
-

84(4УКР-4ЗАК)6
Л 86
Луцишина, Оксана. Любовне життя  : роман / О. Луцишина. –  Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. – 240 с. 
Оксана Луцишина, дослідниця творчості Бруно Шульца та Вальтера Беньяміна, авторка кількох книг віршів та збірок малої прози, у своєму другому романі розповідає пронизливу історію про любов і вигнання. Йора зустрічає Себастьяна – і саме з цієї зустрічі починається її інше, справжнє життя. Ключем до роману «Любовне життя» є, зокрема, колода карт Таро, але водночас це реалістична сюжетна «емігрантська» проза з виразно окресленою соціальною проблематикою. Ця іронічна і ніжна, інтелектуальна і романтична, майже невигадана і абсолютно фантастична історія з флером м’якого гумору і немилосердного сарказму гарантовано подарує вам радість, задоволення від 
84(4НОР)
Л 82
Лу, Ерленд. Органіст / Е. Лу, П. Амундсен ; пер. укр. К. Г. Дуброва. –  Х. : Фоліо, 2015. –  512 с. 
 
Ерленд Лу (нар. 1969 р.) — популярний норвезький письменник і драматург, чий авторський стиль легко впізнати: його характеризують як «фірмово наївний». У своїх творах він часто використовує іронію, гротескні перебільшення і гумор. Книжки письменника перекладені багатьма мовами світу. У видавництві «Фоліо» вийшли друком романи: «Тихі дні в Перемішках», «Мулей», «Наївний. Супер», «Доплер», «Фонк». В «Органісті» (2006) Ерленд Лу у співавторстві з Петтером Амундсеном — органістом, підприємцем, людиною, яка має безліч різнобічних талантів, — на основі ретельного аналізу текстів Шекспіра та інших матеріалів намагається розкрити загадку його особистості. Чи міг стратфордський лихвар й неосвічений актор-аматор Шакспер написати драми та сонети, які увійшли до скарбниці світової літератури за автор­ством Шекспіра? Про що свідчить знайдений у його творах «шифр Френсіса Бекона»? І яке відношення до всього цього мають таємничі розенкрейцери?.. Відповіді на ці та багато інших запитань шукайте на сторінках «Органіста».


84(4ШВЕ)
Л 24
Лапідус, Єнс. Шалені гроші  : роман / Є. Лапідус ; пер. укр. В. Бойко. – Х. : Фоліо, 2016. – 608 с.
Єнс Лапідус (нар. 1974 р.) — успішний адвокат із Стокгольма, який після виходу у 2006 році роману «Шалені гроші», створеного на основі реальних кримінальних справ, прокинувся знаменитим письменником. Ця книга одразу ж стала світовим бестселером, її перекладено 26 мовами. 2010 року твір було екранізовано. Єнса Лапідуса називають новим Стіґом Ларссоном. Сам автор іменує свою творчість «стокгольмським нуаром» — гламурною чорнухою. Він щиро приправляє сірі шведські будні кров’ю, наркотою, бійками, погонями та іншими атрибутами голлівудських блокбастерів. У романі три головних герої: ЮВе — псевдомажор, що вчиться на юриста, Мрадо — сербський гангстер, що їздить на розбірки з «вовками» й «ангелами пекла», і чилієць Хорхе, що сів за торгівлю кокаїном і планує втечу із зони. Шляхи їх урешті-решт перетинаються… 

84(5ІЗР)
К 36
Керет, Етґар. І раптом стукіт у двері  : [оповідання] / Е. Керет. –  Х. : Фоліо, 2016. – 192 с. 
Етґар Керет (нар. 1967 року) — найпопулярніший письменник серед сучасної ізраїльської молоді, сценарист і драматург, лауреат Державної премії Ізраїлю в галузі літератури. Пише на івриті.
Основний жанр, в якому працює Керет, — це коротка розповідь простою, наближеною до розмовної, мовою.
Герої невеликих оповідань, що увійшли до цієї книжки, живуть одночасно в двох світах: реальному і фантасмагоричному.їхня поведінка інколи здається абсурдною, але водночас вона цілком буденна. У цьому і полягає мистецтво письменника — він використовує гіперболізовані, а то й фантастичні засоби для того, щоб розповісти про повсякденні, часом суто прозаїчні та банальні життєві ситуації.




Немає коментарів:

Дописати коментар