середа, 25 вересня 2024 р.

 2-го жовтня ми відкриваємо 18-й сезон засідань клубу літературних дебютів Нові імена, який , здається, заперечує відомий вислів: «Коли говорять гармати, музи мовчать». Сучасна молодь цікава тим, що активно осмислює і нинішній тривожний світ, і своє місце в ньому.

Наталія Фогел - народилась і проживає в селі Оноківці Ужгородського району. За освітою соціолог, соціальний працівник, психолог, бухгалтер. Мама чудової дорослої донечки, яка є одночасно і головним критиком, і підтримкою. Пропрацювавши з фінансами більше 15 років, вирішила змінити сферу діяльності і зараз працює з дітками, займається громадською діяльністю та волонтерством. Жартує, що поезія для неї - це перехід від світу чисел і матерій до світу літер та духовності. Вірші складає, відколи себе памʼятає. Каже, що швидше навчилась римувати, ніж говорити. Однак, довго не записувала римовані рядки. Серйозним поштовхом став 2014 рік, коли перейшла лише на україномовну поезію. З початком повномасштабного вторгнення спочатку не могла писати зовсім, потім зʼявилась серія патріотичної поезії. Зараз натхнення зʼявляється рідко. Певно Муза теж десь волонтерить. В поезії значне місце займає філософська лірика, адже навіть любовна чи патріотична переплітається з роздумами. Власних збірок не має. Друкувалась в спільних збірках та альманахах, для частини з яких була дизайнером обкладинки. Є адміном літературної групи в мережі Фейсбук. Організатор IV Всеукраїнського музично-поетичного бранчу «Файтове божоле», що відбувся в Ужгороді в жовтні 2023 року. Членкиня 2 творчих громадських організацій, одна з яких видає альманахи та займається популяризацією української літератури та культури, а інша - творчим розвитком дітей та дорослих, організацією спільноти креативних майстрів та підтримкою ЗСУ. Проживаючи усе життя в Закарпатті, маючи 3 конкретні можливості з визначеною датою, жодного разу так і не була на Говерлі. Тож планує відсвяткувати там Перемогу. Вірить в Бога, добру магію та людей! І звісно ж в ЗСУ та Перемогу!

Оксана Бендас

Поїхавши на навчання в коледж багато років тому вона залишила рідне село позаду. Здобула освітній ступень "бакалавр" з червоним дипломом, але за професією технолога ніколи не працювала. Вийшла заміж за столяра, якого знає все курортне містечко і народила двох дівчаток. Весь час шукала себе і вірила: "талант є в кожного" І свій Оксана Бендас таки знайшла.Ще в юності любила писати вірші, знаходила рими це для неї було просто і легко, але сестра казала: "Твої вірші нікому не сподобаються " Тому дівчина полишила це і своє захоплення відклала на потім. Будучи в декретній відпустці з молодшою донечкою часто не спала ночами, спочатку грудне годування, а потім звичка . Одної такої ночі і прийшло натхнення написати історію кохання. Взявши від старшої донечки ,на той час першокласниці, зошит записала все, що крутилося в голові . Наступного дня перечитала і продовжила .Тай і народився її перший роман під назвою " Ти в це не повірив" Вона часом і сама не вірила, що змогла написати цілу книгу. Сумніваючись в собі надрукувала рукопис через самвидав кількістю 10 книг. І відразу почала нову історію. Комбінувала любовну лінію  з поезією, яку публікує також у себе на сторінці в інстаграм. Веде два акаунти: Один  де виключно поезія, її власна декламація  віршів, а іншій - відгуки на книги та звичайне просте життя сім'ї Бендас. У неї ще багато нездійсненних бажань, одне з них - це знайти видавця на третю книгу ,над якою працює майже рік .Пригодницький роман у якому 2 сюжетні лінії вже дописаний ,залишилось тільки пропрацювати.

Немає коментарів:

Дописати коментар