четвер, 12 вересня 2024 р.

 Бібліотека пропонує книгу Данила Яневського „Бандера. Портрет на тлі епохи. Перша спроба наукової біографії”,  придбану завдяки Програмі розвитку культури області на 2024-2026 рр.

Конфлікт навколо персони Степана Бандери роздмухується зацікавленими політичними та окремими представниками псев­до­наукових кіл у сучасних Україні, Росії та Польщі, зводиться до примітивного: «за» чи «проти»? І за будь-якого з двох варіантів людина, яка відповідає, автоматично потрапляє в табір навіть не опонентів — кровних ворогів.

Яку Українську Самостійну Соборну Державу хотіли бачити, про яку мріяли і за яку гинули в незліченній до сьогодні кіль­кості ті, хто називали себе «українськими націоналістами»? Якою бачили її Провід ОУН і прихильники Степана Бандери? Чи можна було створити її в умовах нацистської та радянської окупацій?

Данило Яневський (нар. 1956 р.) — історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук, засновник медіаплатформи Ukrainian Media Network. Веде власний телеграм-канал, присвячений історії України. Вважає, що українці — розділений, але глобальний народ із розірваною історичною пам’яттю. Для Яневського характерно руйнування зашкарублих міфів, якими пересякнута масова свідомість. Доводить це на підставі аналізу оприлюденних документальних збірок, архівних матеріалів, інших документальних джерел, спогадів учасників тих подій. 

Немає коментарів:

Дописати коментар