четвер, 24 вересня 2020 р.

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек. Майбутнє – за бібліотеками!

 Бібліотека – це свобода, свобода читати, свобода спілкуватися...

Ніл Гейман


Всеукраїнський день бібліотек відзначається в Україні щорічно 30 вересня вже 22  роки. 
В 2020  році Українська бібліотечна асоціація обрала своїм девізом гасло :„Бібліотека - Всесвіт у зручному форматі”.
 Приходьте до нас – і ви станете частинкою цього Всесвіту! 
До Всеукраїнського дня бібліотек наш відділ підготував книжкову виставку, де представлені видання, в яких ідеться про книгу та бібліотеку.


„Бібліотека як Всесвіт”



Про деякі з них:

Маркус Зузак. „Крадійка книжок”


«Крадійка книжок» — книжка гіркого відчаю, неможливості змінити усе довкола, книжка боротьби та втрат. Книжка про силу слів. Книга розповідає про Голокост часів Другої Світової війни, вплив тоталітарного режиму Гітлера на людей, про Другу світову війну, книги. Читач задумується над проблемами ставлення до людей під час тоталітаризму, особливостями сімейного та державного виховання. Читач на собі переживає емоції людей, які загнані в глухий кут, які не мають виходу, відчувають тваринний жах і бажання вижити. Книга торкається загальнолюдських тем: що таке дружба, кохання, сім'я, милосердя.

Віктор Палинський „Бібліотекар”

Нова книжка прози відомого українського письменника Віктора Палинського - це ще одна нагода для шанувальників вишуканої літератури отримати справжню насолоду від читання, покинувши у світ невичерпної уяви та даровитого хисту. Його герої екстравагантні та несподівані, а їхні світи - можливості магічних перевтілень, містичних пошукувань. Звернімося до "Бібліотекаря"!

Бернхард Шлінк „Читець”


Читець — роман-бестселер німецького письменника Бернхарда Шлінка. Опублікований німецькою 1995 року, перекладений англійською 1997 року. Загалом роман перекладено на 39 мов, він здобув низку престижних нагород. «Читець» — перший німецький роман, який потрапив до списку бестселерів Нью-Йорк Таймс, загальний тираж — кілька мільйонів примірників . За романом знято однойменний фільм британським режисером Стівеном Долдрі.

Роман Іваничук „Серед повені книг”


У новій книжці Роман Іваничук розповідає про свою бібліотеку як про дуже близьку і дуже рідну душу. Раритетні і звичайні видання його бібліотеки тісно переплелися з цікавими історіями про українських письменників та перекладачів старшої і молодшої ґенерацій, спонукали до творчості та роздумів, були тим духовним вогнищем, яке зігрівало його у скрутні хвилини життя. Тож Роман Іваничук з великою приємністю запрошує своїх читачів помандрувати його книгозбірнею.

Олександр Бойченко „Мої серед чужих”


«Мої серед чужих» – це своєрідний «читацький путівник для дітей старшого шкільного та молодшого студентського віку». Книга містить тексти про зарубіжних філософів і письменників – Сократа і Марка Аврелія, К’єркегора і Ніцше, Кафку і Джойса, Селінджера й Кізі, Мілоша і Колаковського, Ґомбровіча й Гласка, Єрофєєва і Довлатова та багатьох інших. Поклавши в основу не лише географічний принцип, автор розбив збірку на шість розділів: Кілька орієнтирів, Близький світ, Старий світ, Дитячий світ, Далекий світ, Інший світ. І пояснив, що його книжка «може стати у пригоді тим, хто вже навчився читати, але ще вчиться розуміти прочитане». «Представникам решти вікових, соціальних та професійних груп, – додає Олександр Бойченко з властивим йому почуттям гумору, – автор ні насолоди, ні користі не гарантує».

Катаріна Маренгольц „Мандрівка світом книжок”

Ернест Хемінгуей, Габріель Гарсія Маркес, Джеймс Джойс, Джером Девід Селінджер…. Виявляється, всі вони не є вже такими книжковими занудами! Їх творчість досить цікава, а надто, коли підійти до визначення улюбленого жанру правильно. Справжній путівник книжковими хащами, оригінальна робота “Література! Мандрівка світом книжок” розповідає, чи варто тратити дорогоцінний час на прочитання тої чи іншої книжки. Причому, робить це так, що в той же час таки хочеться читати! Того ж Германа Гессе, відкриваючи нові факти його біографії, а саме пристрасть до подорожей і паломництва; Джека Керуака, що виявляється вперше декларував таке поняття, як “бітники”....Але обережно! Автор Катаріна Маренгольц попереджає: її робота може як викликати потяг до читання, так і навпаки, лише констатувати факт того, що непрочитаний раніше шедевр світової літератури був ігнорований вами заслужено. Випускниця культурологічного університету Люксембурга проводить своєрідну експрес-екскурсію світом німецької літератури, після чого складається враження, ніби ви перегортали всі, згадані нею романи, новели та п’єси власноруч! Читаючи книжку, повну свіжих фактів та цікавої статистики, можна поглянути на життя письменників абсолютно по-новому. Можливо, щось буде упущено, щось забуто, та післясмак подорожі своєрідним літературним морем у читача, однозначно, залишиться. Легка мова та дотепні ілюстрації в виконанні Дона Парізі допоможуть швидко оцінити визнані шедеври та сформувати власний літературний смак. Якщо ви не бачите свого життя без книжок, читаєте багато й постійно, тоді ця, без сумніву, цікава літературна праця залюбки поповнить ваш читацький щоденник.

Клаус Гагеруп „Дівчинка, яка рятувала книжки”

Анна, якій скоро виповниться десять, страшенно любить чита­ти. Якось вона дізнається, що стається з тими книжками, яких ніхто не позичає в бібліотеці. Їх просто знищують! А це значить, що всі її улюблені друзі, яких вона знайшла у книжках, теж можуть зникнути. Чи зуміє дівчинка знайти спосіб, як цьому зарадити? І чи зможе розкрити таємницю історії про зачарований ліс та її загадкового автора? Любов до книжок та до нових світів, які вони відкривають, мають їй у цьому допомогти.

Анатолій Костецький „Пригоди славнозвісних книг”

Пропонована книга присвячена історії виникнення відомих літературних творів для дітей.
Оригінальність і непересічність пропонованих текстів у тому, що це авторська розповідь видатного українського письменника про біографії кращих дитячих книг XX століття, які лишаються популярними серед юних читачів уже не одного покоління не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу.
Дорослим читачам також буде цікаво замислитися над людськими долями – повчальними, романтичними, героїчними, часом драматичними – кожного представленого тут письменника.

Рей Бредбері „451* за Фаренгейтом”

Що трапилося з нашим світом? Чому пожежники спалюють будинки, а не гасять пожежі? Чому люди не читають книги, не ходять пішки і майже не розмовляють одне з одним? Як виглядатиме наша Земля та якими будуть люди, якщо заборонити їм читати книги? Зі сторінок одного з найкращих творів Рея Бредбері ви дізнаєтеся, як люди навчаться зберігати книги для наступних поколінь, хто повстане проти пануючої системи і як зустріч із «чудною» дівчиною Кларіс змінить життя пожежника Ґая Монтеґа…

Марина Єщенко „Бібліотекарки не виходять заміж”

Насправді виходять.
Та якщо не перебільшувати, а в точності передавати всі події закулісного життя бібліотек, ви отримаєте аналітичний звіт із анекдотичними замальовками на полях, а не пригодницьку повість. Читачів і читачок Марина Єщенко (також бібліотекарка за фахом) інтригує назвою, натякаючи на скандали, інтриги, а подекуди й розслідування. Готуйтеся до абсурдного розвінчування стереотипів про бібліотеки та їхнього не менш абсурдного підтвердження.
Тож чи виходять бібліотекарки заміж? Читайте книгу Марини Єщенко «Бібліотекарки не виходять заміж» і знатимете відповідь на це запитання.



Ці та ще багато інших видань про книгу та бібліотеку ви зможете знайти в нашому відділі художньої літератури.






Немає коментарів:

Дописати коментар