вівторок, 30 березня 2021 р.

Інакше амплуа Джоан Роулінг

 

Про письменницю Джоан Роулінг не чув хіба глухий. Кожен вихід її нової книжки про юного чарівника Гаррі Поттера викликає неймовірний ажіотаж, б'є всі встановлені раніше рекорди з продажу в літературному світі, а саму письменницю піднімає все вище і вище в рейтингах найбагатших людей то Британії, то світу. Але залишатися довго у таких «хіт-парадах» на перших позиціях Джоан не дозволяють її моральні принципи. Левову часину своїх гонорарів Роулінг жертвує у різні благодійні фонди. 
Письменниця також вирішила спробувати свої сили в написанні книжки для більш дорослої аудиторії. У вересні 2012 року був виданий роман «Несподівана вакансія» про жителів вигаданого англійського містечка, між якими давно назріває безліч конфліктів на тлі соціального і класової нерівності. Більше 1 млн. книжок розкупили по всьому світу за три тижні. А канал «Бі-Бі-Сі» взявся за екранізацію роману у вигляді серіалу. 
У квітні 2013 року на полицях книгарень з'явився детектив «Поклик зозулі» як дебютний роман Роберта Гелбрейта. Історія про приватного детектива Корморані Страйк, який розплутує вбивство супермоделі, припала читачам до смаку. Ось тільки одному британському оглядачеві цей детектив видався надто хороший як для дебютного. Незабаром авторство Джоан Роулінг було розкрито. Як зізналася письменниця, їй потрібен був псевдонім, щоб отримати більш об'єктивний відгук на свою роботу в новому жанрі. У червні 2014 року світ уже читав про нові загадки для Корморана Страйка у «Шовкопряді».

Представляємо вам три романи письменниці, написані під псевдонімом Роберт Галбрейт, які отримані бібліотекою завдяки Українському інституту книги.

 Кувала зозуля

Колишній військовий слідчий Корморан Страйк, який в Афганістані втратив ногу, повернувшись додому в Лондон, відкриває детективну агенцію, але заледве зводить кінці з кінцями. Агенція має одного-єдиного клієнта, а кредитори тиснуть зусібіч. Аж тут до нього приходить брат відомої супермоделі з проханням розслідувати загадкову смерть його сестри. Поліція закрила справу як самогубство, але брат відмовляється в це вірити. Страйк поринає у яскравий і розпусний світ шоу-бізнесу, де правлять насолоди, спокуси й облуди. Ви гадаєте, що все знаєте про детективів? Це ви просто не бачили, як веде розслідування Страйк.

Шовкопряд

Корморан Страйк розслідує нову справу — зникнення письменника Оуена Квайна. Його дружина вважає — чоловік просто втік, щоб побути на самоті, й просить Страйка розшукати його і повернути додому. Але Страйк, почавши розслідування, розуміє, що зі зникненням Квайна не все так просто. Письменник щойно дописав сатиричний роман, у якому в непривабливому світлі вивів практично всіх своїх знайомих. Якщо такий твір опублікувати, він зруйнує багато життів, отож чимало людей хотіло б заткати Квайнові рота. Невже хтось таки на це наважився?... «Шовкопряд» — другий роман зі знаменитої серії детективів про відставного військового слідчого Корморана Страйка і його кмітливу помічницю Робін.

Кар’єра лиходія

Перед читачами третя частина циклу про приватного детектива Кормарона Страйка і його помічниці Робін Еллакотт, написана письменницею Джоан Роулінг під псевдонімом Роберта Гелбрейта. Таємничу посилку доставляють в офіс детективного агентства. Відкривши її Робін жахається, всередині знаходиться частина тіла. У Корморана Страйка є кілька підозрюваних, але проблема в тому, що він не впевнений хто саме винен, тому що кожен з передбачуваних злочинців здатний на подібну жорстокість. Поліція приділяє увагу лише одному підозрюваному, вони впевнені в його винності. Але Кормарон Страйк впевнений лише в тому, що вбивця хтось інший. Він і Робін намагаються самостійно докопатися до істини. Пошук відповідей заводить їх у найтемніші куточки злочинного світу, поставивши їх життя під загрозу.  «Кар'єра лиходія» - це історія, в якій є багато несподіваних сюжетних поворотів, розумна детективна складова, а також, тонкою ниткою через книжку проходять особисті переживання головних героїв, що поступово переходять грань між партнерськими та особистими. 

Приголомшливе читання, від якого неможливо відірватися!




Немає коментарів:

Дописати коментар