пʼятницю, 19 березня 2021 р.

Ліну Костенко планують номінувати на Нобелівську премію з літератури.


Ліну Костенко планують номінувати на Нобелівську премію з літератури.

 Про це стало відомо напередодні дня народження письменниці, якій сьогодні виповнився 91 рік. Такі плани обговорювали на засіданні Комітету з питань культури та гуманітарної політики. 
Українську письменницю Ліну Костенко планують номінувати на Нобелівську премію з літератури у 2022 році. Заступниця голови Комітету гуманітарної та інформполітики, народна депутатка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук повідомила, що це рішення підтримали на засіданні, яке відбувалося 17 березня.
Ліна Костенко – людина, яку вважають живим класиком української літератури. За свій роман у віршах "Маруся Чурай" вона у 1987 році отримала Шевченківську премію. Втім, до всіх нагород та спроб прикласти до її імені патетичні визначення вона ставиться іронічно. Письменниця просить не навішувати на неї "ярлики", а від звання Героя України взагалі відмовилася.
Костенко сказала, що поетам для спілкування з народом потрібне тільки слово: "Ніякі брязкальця я не візьму!"
Письменниця завжди мала активну громадську позицію. Вона була однією з лідерів руху "шістдесятників". У травні 1966 у Спілці письменників України частина молоді влаштувала овацію Ліні Костенко, яка відстоювала свої позиції і захищала колег, яких таврували як "націоналістичних відступників". Через це її творчість деякий час перебувала під забороною.
Пізніше, після Чорнобильської аварії, вона присвятила чимало часу збереженню багатої спадщини "зони", постійно порушувала гострі побутові проблеми цієї території.
У 2010 році вийшов перший роман письменниці "Записки українського самашедшого", а у 2011-му опублікували "Річку Геракліта" – останню на сьогодні поетичну збірку, куди потрапили не тільки найкращі її твори, але й 50 нових поезій.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар