понеділок, 15 березня 2021 р.

право на дорослість

 Якої ж літератури потребує сучасний підліток і чи реагує український видавець на його запити? 

Насамперед, підліток залюбки читає літературу про взаємини своїх ровесників. У цей вік до людини зазвичай приходить перше кохання з його переживаннями та проблемами. Через відмінності сучасного українського підлітка від попередників (акселерація, інформаційна «підкованість»), його не може зацікавити відображення почуття кохання у фразах «жили вони довго і щасливо» або у цнотливому триманні за руки і дружніх бесідах. Сьогоднішній погляд на стосунки між статями значно модифікувався під впливом масової культури (наприклад, культ сексуальності), тому для підлітка є дуже важливо, аби книжка була правдивою і йшлося у ній про реальні ситуації та проблеми, що можуть його спіткати. Читання книжок «про почуття» вважається дівчачою прерогативою, оскільки для хлопчиків ця тема входить «в обіг» уже в більш дорослій літературі.
За останні роки на ринку нарешті почали з’являтись цікаві сучасні перекладні та власне українські видання шкільних повістей та романів: «Мій друг Юрко Циркуль та інші» В. Бердт, «Шпага Славка Беркута» Н. Бічуї, «Новенька та інші історії» О. Сайко («Видавництво Старого Лева»), «Клас пані Чайки» М.-К. Пекарської («Школа»), «Миколчині історії» М. Павленко, «Марійка і Костик» С. Процюка («Грані-Т»), «Школа № 13» Г. Ручай («Зелений Пес»), «Костя +Ніка» Т. Крюкової («Ранок») та ін. Порушені у цих творах теми дружби, стосунків з ровесниками, пошуку власного місця у соціальному середовищі є дуже актуальними. Такі зацікавлення пов’язані з потребою підлітка у самоствердженні та самовизначенні.
 

Хочемо представити вам кілька книжок, які ми отримали завдяки Українському інституту книги.

Барбара Космовська Буба. (комплект із 2-х книг)

Книга 1. Буба Якщо тобі шістнадцять років, твоя мати - відома письменниця, батька частіше можна побачити на телеекрані, ніж удома, а старша сестра постійно заявляє про своє бажання стати кіноактрисою, життя здається не таким уже й легким. На щастя, у Буби є ще дідусь Генрик, а в того - свої пристрасті, наприклад, гра в бридж. Ну, і улюблені джинси й мартенси. Захоплива й сповнена теплого гумору книжка про відкриття світу дорослих, пошуки дружби, перше кохання, гіркоту поразок та маленькі й великі перемоги над собою.
 Книга 2. Буба. Мертвий сезон Здається, весь світ змовився проти Буби. Коханий Мілош захопився чарівною Ребеккою, поруч немає найкращої подруги, а дідусь поринув у віртуальний світ інтернет-чатів. Мама, як завжди, зайнята власною кар'єрою, зате на зміну їй з'являється бабця Рита з цілою валізою корисних порад… Мертвий сезон, та й годі! Та невдовзі Буба потрапляє в пригоди: знаходить нового друга Сироту, одержує звістку від зниклої подруги, а ще грає в бридж зі зловісним Юзефом на прізвисько Сталін і навіть… проводить ніч у поліції. А понад те Буба стає свідком чудес, які розганяють хмари над їхньою домівкою.

Малгожата-Кароліна Пекарська. Право на дорослість.

Головні герої книги закінчили школу і готуються до вступу в доросле життя. Вибір напрямку навчання, переїзд до іншого міста, нове житло — здавалося, серед цих клопотів годі думати про щось інше. А тим часом дорослість відкриває широку браму для молодих людей, які зіштовхуються з незнаними досі питаннями: невже їхні батьки могли ОТАК вчинити? Невже кохання може бути таким сильним? Чому близькість така… далека? У цій книзі — і роздуми юних героїв про злочин і кару, і приколи життя в гуртожитку, і шок від студентських підробітків, і відчуття себе вільним, самостійним, із повним правом на дорослий вибір.

Немає коментарів:

Дописати коментар