четвер, 29 вересня 2022 р.

 Бібліотека пропонує книгу  Сіда Джейкобсона та Ерні Колона „Графічна біографія Анни Франк”, отриману завдяки українському інституту книги. Книга вийшла друком у видавництві «Дух і Літера», вперше українською мовою. 

Автори Сід Джейкобсон та Ерні Колон створили авторизовану графічну біографію Анни Франк, спираючись на унікальні історичні місця, архіви та матеріали Будинку Анни Франк в Амстердамі.

У виданні представлено життя батьків Анни, Едіт та Отто; перші роки життя Анни у Франкфурті; еміграцію родини Франків до Амстердама; війну та окупацію; життя Анни у таємній прибудові; зраду й арешт; її депортацію та смерть у Берґен-Бельзені; виживання батька Анни та історію публікації її вражаючого щоденника.

Ця графічна біографія побудована не лише на щоденнику Анни Франк. Вона є результатом дослідження Сіда Джейкобсона, який писав текст, та Енрі Колона, який працював над графічною частиною книги. Будинок Анни Франк в Амстердамі запросив їх приїхати на тиждень, й увесь цей час вони працювали там із документами, пов’язаними з життям Анни та її щоденником.

Джейкобсон та Колон контекстуалізували біографію Анни Франк: це не лише сам щоденник, а й фактологічні замітки, різні матеріали, карти, спогади людей, які були поруч із родиною Франків у цей період. Це чудово наповнює історію.

Ця книга покликана виконати перше завдання – зацікавити, і з цим вона справляється чудово. Людина, яка ще не читала сам щоденник Анни Франк, після цього графічного роману може з ним ознайомитися. Разом з тим, якщо ми перейдемо до читання щоденника Анни Франк без знання історії Голокосту та виникнення нацистської партії, буде складно зрозуміти всі факти, які розповідає Анна, її переживання тощо.

Ця книга виконує важливу функцію, тому дуже добре, що вона з’явилася українською мовою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар