понеділок, 25 січня 2021 р.

вітаємо Петра Ходанича

 


Вітаємо Петра ХОДАНИЧА  із високою відзнакою - присудженням почесного звання Заслужений майстер народної творчості України. 

Його знають як прозаїка, драматурга, літературо- і мистецтвознавця, він кандидат педагогічних наук, доцент Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. Він член Національної спілки письменників України (1984), член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (1995). Один із засновників Об’єднання професійних художників Закарпаття. Лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі (2017).
У своїй творчості митець звертається до народної тематики, демонструє етнопобутові та культурні традиції закарпатців. Скульптор зумів викристалізувати власний авторський стиль, що вирізняє його з-поміж інших майстрів. Формуванню мистецького «Я» сприяла робота у Закарпатському комбінаті Художнього фонду України з Ф. Манайлом, А. Коцкою, В. Свидою.
Майстер працює у галузі монументально-декоративного сакрального різьбярства – автор іконостасів, гербів, престолів, жертовників тощо у сакральних спорудах краю. Крім того, різьбяр розробив проект реконструкції іконостасу церкви Святого Духа у Колочаві.


З 1973 року Петро Ходанич – активний учасник обласних та республіканських виставок (Угорщина, Чехія, Словаччина, Румунія). Твори малої дерев’яної пластики скульптора зберігаються у приватних колекціях України, Угорщини, Словаччини, Франції, Італії, Англії, Ізраїлю, США.



Більше сорока років він успішно працює на ниві мистецтва як скульптор, різьбяр, зокрема сакральних творів, а в його літературних творах постійно присутні образи митців. Він автор багатьох видань та статей з питань мистецтва, мистецької освіти.


Немає коментарів:

Дописати коментар