четвер, 3 червня 2021 р.

Булінг + соцмережі =?

 

Презентуємо книгу Лори Маршалл „Запит на дружбу”, отриману нашою бібліотекою дякуючи Українському інституту книги.


Соцмережі стали невід'ємною частиною нашого життя. Ми оновлюємо статуси в фейсбуці, чекінемося, оприлюднюємо світлини, щедро ділимося особистою інформацією з френдами й підписниками... ...і не замислюємося, як може скористатися отриманими відомостями хтось там, по той бік монітору. "Запит на дружбу" - роман про те, що не варто аж надто довіряти соціальним медіа. А надто - якщо в твоєму минулому є епізод, про який ти дуже хочеш забути за будь-яку ціну, який ти старанно приховувала навіть від найближчих, який бачиш у нічних жахіттях  і який є для тебе джерелом нескінченного сорому.
В минулому майже кожної людини є певні епізоди, якими вона, м'яко кажучи, не пишається. А якщо вже бути відвертим, то ці моменти кожен із нас волів би забути, адже проявили ми тоді не найкращі свої якості. В житті сорокарічної Луїзи такий епізод також був. І, попри те, що відтоді минуло двадцять з гаком років, пам'ятає вона його аж як добре. Пам'ятає - і понад усе сподівається, що минуле ніколи її не наздожене. Але не так сталося, як гадалося.


 "Запит на дружбу" об'єднує дві головні теми: шкільний булінг і результати того, якими всюдисущими стали соціальні медіа. Булінг - питання дражливе. Часто підлітки цькують інших не через якусь надмірну жорстокість, а просто тому, що є надто слабодухими для того, щоб повстати проти волі неформальних лідерів класу. Так сталося і з Луїзою. Понад усе бажаючи "вписатися" в тусовку "королеви школи" Софі, вона допомагає їй псувати життя новенькій, загадковій і потайній Марії - навіть попри те, що сама Марія їй дуже подобається. В результаті жорстока витівка призводить до трагедії, наслідки якої несподівано відгукнуться Луїзі багато років потому. Відгукнуться почасти завдяки тому, що сьогодні соціальні мережі знають про нас більше, ніж ми самі знаємо про себе. Гарний, типово британський психологічний трилер. 


Немає коментарів:

Дописати коментар