середу, 9 червня 2021 р.

Батько українського бестселера

 


Завтра, 10-го червня будуть ювілейні 70 років Василя Шкляра!

Василь Шкляр - український письменник, політичний діяч, лауреат багатьох літературних премій, автор понад десяти книг прози, «батько українського бестселера».
Василь Шкляр народився 1951 року в селі Ганжалівка на Черкащині. Закінчив філологічні факультети Київського і Єреванського університетів. Після закінчення навчання, Шкляр працював журналістом. Не залишаючи роботу журналіста,  у 1980-х роках пише свої перші відомі збірки оповідань, зокрема, «Де твій Остап, Соломіє?», «Перший сніг» та «Живиця». Пізніше виходять друком інші книги та оповідання, але вони залишаються практично не поміченими. Лише після виходу роману «Ключ» у 1999 році до письменника приходить популярність і визнання читачів, а сама книга отримала низку нагород та була неодноразово перевидана українськими видавництвами і за кордоном.
Наступного року Шкляр стає головним редактором видавництва «Дніпро», в рамках якого здійснює видання своїх перекладів-адаптацій зарубіжної і вітчизняної класики - в скороченому вигляді і сучасною мовою, без архаїзмів , діалектизмів тощо. У 2009 році виходить роман письменника «Залишенець. Чорний ворон», що відразу стає бестселером в українській літературі і отримує величезну кількість читацьких відгуків. «Залишенець» - історичний роман, в якому описується драматичний епізод української повстанської боротьби. Роман оживляє дати з книг історії, показує персонажів зі своїми ідеалами, переконаннями і долями. Твір написаний на основі документальних матеріалів.

З цієї нагоди відділ художньої літератури пропонує виставку творів ювіляра.



Немає коментарів:

Дописати коментар