середу, 26 жовтня 2022 р.

Щиро вітаємо Дмитра Кешелю з днем народження!

 71 рік тому народився письменник ДМИТРО КЕШЕЛЯ. 

Дмитро Кешеля народився 25 листопада 1951 року в селі Клячаново Мукачівського району, в селянській родині. У 1969 році закінчив середню школу в рідному селі, в 1974 році — філологічний факультет Ужгородського державного університету. Після навчання працював редактором обласного радіо, а з 1995 року — головним редактором.

Працював на посадах заступника генерального директора та головного редактора мистецьких програм Закарпатської облтелерадіокомпанії.

Автор низки книг оповідань, повістей і романів,

Кешеля є також автором книг для дітей («Мармалада», «Сяйвооке звірятко») та низки п'єс («Голос Великої ріки», «Дерев'яні люди», «Закарпатське різдво», «Недотепа із Вертепа»), які успішно ставились на українській сцені та за кордоном. Окрім того, Дмитро Кешеля — сценарист та режисер понад 10 документальних фільмів про культуру, історію, традиції та відомих історичних особистостей Закарпаття, зокрема, це фільм «Гіркота солодкої Землі» (про Августина Волошина та події Карпатської України), «Осіння Голгофа Теодора Ромжі», «Це ми, діти твої, Господи!» (про закарпатського священика Івана Маргітича) тощо.

Лауреат численних премій, зокрема, чотири рази був удостоєний Закарпатської обласної літературної премії імені Федора Потушняка (за 1995, 2003, 2007 і 2010 роки). У 2007 році був номінований на Національну премію імені Т. Г. Шевченка за збірку «... І в смерті були твої очі». В радянський час здобув премію журналу «Дружба народів» за повість «Коли заговорять камені» (журнал виходив накладом в понад мільйон примірників).

Немає коментарів:

Дописати коментар