четвер, 9 листопада 2023 р.

 Бібліотека пропонує книгу Мішеля Турньє „Вільшаний король”, отриману завдяки Французькому інституту в Україні.

Мішель Турньє – один із визначніших сучасних французьких письменників. За роман „Вільшаний король” був удостоєний Гонкурівської премії. У 1996 році роман було екранізовано.  Ставши професійним літератором, Турньє зберіг пристрасть до філософії та культорології, зокрема до німецької культури. У його творчості поєднуються філософія та література, реальність і вигадка. Як у більшості авторів XX ст., творчість Турньє «наснажується» «мандрівними» сюжетами з класики, міфів, легенд, притч, символів.

Його романи критики означують романами-міфами — використовуючи відомий сюжет, автор інтерпретує його на свій лад, розвиваючи власну гіпотезу.

Назва "Вільшаний король" перегукується з германською міфологією і є глибоко символічною. Але сам роман наштовхує на думку про універсальніший міф, а саме міф про Людожера. Його головний герой Авель Тифож глибоко переконаний, що існує потаємна узгодженість між плином речей та його особистою долею. Він має в собі щось від чарівника й людожера, обидва ці образи глибоко притаманні французькому фольклору, а тому роман Турньє багато критиків вважають чи не найбільш значущим романом французької літератури двадцятого сторіччя. 

Немає коментарів:

Дописати коментар