понеділок, 26 жовтня 2020 р.

книжкова виставка до 85-річчя Бориса Олійника

 

Серед українських письменників-«шістдесятників» постать Бориса Олійника посідає особливе місце. Це комуніст, який не вийшов із партії до кінця своїх днів навіть після здобуття Україною державності, але це свідома людина, яка власну національну самоідентифікацію завжди ставила вище за партійні доктрини.
22-го жовтня йому виповнилось би 85.

Поезія Б. Олійника здобула широке визнання. Він лауреат Державної премії СРСР (1975, за книгу "Стою на земле") і Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1983, за книги "Сива ластівка", "У дзеркалі слова", "Дума про місто")
Ім'я Бориса Олійника з'явилося на сторінках республіканської преси в середині 50-х років. Пора його літературного початківства припала на той час, коли в радянському письменстві, — поезії, прозі, драматургії, — дедалі інтенсивніше розгорталися творчі шукання, обумовлені новими процесами в житті, зокрема піднесенням громадянської і творчої активності радянських людей.
У творчості видатних поетів-майстрів старшого покоління (назвемо М. Рильського, П. Тичину, М. Бажана, А. Малишка, Л. Первомайського, В. Мисика, І. Муратова) та обдарованих "новобранців" поетичного жанру стає помітнішим поглиблення ліричного осмислення людини у вирі суспільного буття, її духовного "статусу", її моральних цінностей, отже, й поглиблення особистісного характеру лірики.
Б. Олійникові, як і багатьом його літературним ровесникам, були органічно близькі згадані зміни в суспільному житті і літературному процесі. На формування його особистості великий вплив мали дитячі та юнацькі враження, винесені з років Великої Вітчизняної війни та повоєнної відбудови.
Творчості Б. Олійника, поета невтомного в шуканні нових художніх ідей, так само як і форм їх втілення, належить примітне місце в радянській поезії. Він — майстер пристрасної публіцистичної лірики і глибоко інтимних, втім, не дрібно-змістовних, ліричних поезій, роздумливих віршованих оповідань, віршів-притч, легенд тощо. Вагомий його внесок у розвиток сучасної ліро-епічної та ліричної поеми — на цій ниві він постає митцем, що володіє аналітичне проникливим художнім мисленням і містким, гнучким словом.


Переглянути книжкову виставку, приурочену цій даті, а також взяти книги автора ви можете у Відділі художньої літератури нашої бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар