четвер, 1 жовтня 2020 р.

літературний татко Тарзана

Е́дгар Райс Ба́рроуз — американський письменник-фантаст, вважається одним з батьків-засновників американської фантастики.

Едгар Райс Берроуз народився 1 вересня 1875 в Чикаго (Іллінойс, США).
Едгар почав навчання в школі Браун, а потім його перевели в Ендоверську гарвардську школу, після закінчення якої Едгар поступив в Мічиганську військову академію.
Після закінчення академії в травні 1896 року Берроуз пішов в кавалерію. Письменник зрозумів, що військова кар’єра не для нього і завдяки зв’язкам батька був демобілізований. Після цього він працював продавцем, золотошукачем, поліцейським, клерком, бухгалтером, комівояжером.
Берроуз регулярно брався за створення власного підприємства, але всі його задумки були невдалі.
1911 не знайшовши для себе підходящої роботи почав писати фантастичний роман — «Під місяцями Марса», який через деякий час був опублікований.
Другий роман Берроуза відкрив найпопулярніший його цикл — Тарзан. Берроуз був ідеальним автором з погляду комерційного книговидання. Він писав швидко, він продовжував свої популярні серіали і починав серіали нові.


У 1918 році він зміг на гонорари купити ранчо в Каліфорнії, яке назвав Тарзанія. Починаючи з 1929 року, його компанія Edgar Rice Burroughs, Inc. починає сама випускати книжкові видання романів Берроуза, управляти правами на екранізації, комікси і так далі.
Особливо значний внесок письменника в жанри «планетарного роману» і «sword and planet», а також в жанр фантастико-пригодницьких оповідань про загублені світи і цивілізації. Всього Берроуз написав 11 романів в циклі «Марсіани», 26 романів про Тарзана, 7 романів про світ Пеллюсідара, 4 романи про Карсоні Непіра і його пригоди на Венері і безліч інших книг, серед яких є вестерни, історичні романи про кам’яне століття, середньовіччя та інші.
Під час Другої світової війни Берроуз був найстарішим (і найзнаменитішим) військовим кореспондентом на тихоокеанському театрі воєнних дій.
Едгар Райс Берроуз помер 19 березня 1950 року в Енсіно (Каліфорнія) від інфаркту міокарда.

 Книги великого фантаста ви зможете знайти в нашій бібліотеці. 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар