четвер, 11 лютого 2021 р.

«Розважливий мрійник» Террі Пратчетт, автор 40 романів з циклу «Дискосвіт»

 Продовжуємо вас інформувати про круті книги, отримані завдяки Українському інституту книги.

Книжки Террі Пратчетта продовжують збирати шанувальників у всьому світі загалом, і в Україні зокрема. Пратчеттоманів стає все більше, а ви вже серед них?

 До 10 років один з найвідоміших британських фантастів Террі Пратчетт не читав взагалі і був дуже далекий від художньої літератури. Аж поки йому до рук не потрапив фентезійний роман англійського письменника Кеннета Грема «Вітер у вербах». До кінця життя ця книга була його улюбленою. Проте до літературного Олімпу було ще далеко. Через рік, 1959-го, Терренс вступив до школи з технічним спрямуванням – Wycombe Technical High School.
У 13 років Террі написав своє перше оповідання «The Hades Business», яке опублікував в шкільному журналі, а вже через два роки – 1963 році – воно з'явилося в журналі «Science Fantasy». За цю публікацію Пратчетт отримав гонорар £ 14, які витратив на друкарську машинку. Це стало поворотним моментом у його біографії – за кілька років він кинув технічну школу заради журналістики.
 Початково цикл «Дискосвіт» замислювався як пародія на кліше у фентезі і сатира на сучасне суспільство. Першою книгою (а швидше навіть збіркою повістей) став «Колір магії» (1983), який хоч і не створив ажіотаж серед читачів, але був першою серйозною сходинкою в творчості письменника. З простої пародії цикл про Дискосвіт швидко перетворився на деталізований й продуманий книжковий Всесвіт.
 Через десять років після створення «Дискосвіту», Террі Пратчетт став найпопулярнішим сучасним автором в Великобританії. Успіх не впав йому на голову зненацька: заради популярності Террі та все його сімейство добряче гарували, не пропускаючи жодної нагоди публічного вистпупу. Пратчетт багато виступав на телебаченні, попіклувався, щоб на основі його книг почали виходити мультфільми, теле- і радіопостановки. За мотивами «Дискосвіту» було створено чотири комп'ютерні гри, при цьому дочка Пратчетта – журналістка Ріанна – написала сценарій до гри «Overlord». За книгами «Колір магії», «Химерне сяйво», «Варта! Варта», «Морт» створили комікси, зняли сім фільмів, найвідоміші з яких – «Колір магії» та «Душевна музика». Врешті решт, це дало свої результати: 2003 року 15 творів Пратчетта увійшли в список «200 кращих книг за версією BBC».
Символом Террі Пратчетта є креслатий чорний капелюх – письменник мав їх цілу колекцію. Саме такі капелюхи прикрашають обкладинки і форзаци його книг.
  Улюблена тварина Пратчетта – орангутанг. Письменник був одним із засновників британської спільноти із захисту орангутангів (Orangutan Foundation UK). Недарма саме цей примат є одним з найпопулярніших персонажів «Дискосвіту» – бібліотекарем Невидимого університету.
Окрім Дискосвіту, Пратчетт створив кілька підліткових книжок і три дитячі. Однією з найцікавіших його робіт для тінейджерів вважаються «Добрі предвісники», написані з іншим відомим автором фентезі, товаришем Пратчетта – Нілом Гейманом. Книга обігрує фільм жахів «Омен» і розповідає про двох друзяк – янгола та демона, яким дуже добре живеться на Землі й ніхто з них не хоче Апокаліпсису, проте щоб запобігти кінцю світу їм доведеться добряче попотіти.
  Дуже часто біля імені письменника можна зауважити лицарський титул «сер». Англійська королева нагородила письменника орденом Британської імперії за величезний внесок у літературу. Аби повністю відповідати титулу, Пратчетт замовив ковалеві викувати йому меч з метеоритного заліза.
 Піти з життя Сер Терренс, звісно, вирішив також публічно, заздалегідь сповістивши громадськість. У серпні 2009 року він підтвердив, що страждає від  рідкісної форми хвороби Альцгеймера. Видання The Daily Mail опублікувало його відкритий лист, в якому письменник придумав для себе ідеальне закінчення життєвого шляху: «Волію померти, сидячи в кріслі в своєму саду, з келихом бренді в одній руці, і «айподом» із записами Томаса Талліса – в інший. А якщо почнеться дощ, я переберуся в бібліотеку». Террі помер через шість років, працюючи до останнього: начитував свої нові твори через програму, що розпізнавала голос і перетворювала його в текст.
Представляємо 4 книги автора.


«Поштова лихоманка» — це 33-й роман серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта та перший роман циклу про Мокра фон Губперука. Засуджений до страти шахрай і пройдисвіт Мокр фон Губперук отримує шанс на нове життя (якщо, звісно, державну роботу можна назвати життям) і повинен взятися за відновлення.
«Варта! Варта!» — перший роман підциклу «Варта» із серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта. Міська варта славетного міста Анк-Морпорка занепадає. Основні принципи роботи вартових: не бігти занадто швидко, аби у жодному разі не наздогнати правопорушника, не встрягати у бійки, аби уникнути стусанів .
«Душевна музика» — третій роман циклу «Смерть» серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта. Коли тобі шістнадцять, тебе звуть Сюзен і найбільше твоє досягнення — це вміння бути непомітною — звістка про те, що насправді ти внучка... Смерті, буде наче грім серед ясного неба.
«Батько Вепр» — четвертий роман циклу «Смерть» серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта. Вепроніч — чарівний час, коли до всіх чемних дітей приходить добродушний товстун-веселун Батько Вепр. Він залазить у домівки через димар, залишає подарунки у панчохах, розвішаних на каміні, частується хересом...  

Ці книги ви зможете отримати в нашому відділі!





Немає коментарів:

Дописати коментар